Реклама / Ads
2| 3179 |02.12.2022 НОВИНИ

Демерджиев обори Гешев: Ако се търси проблем в ръста с битовата престъпност, не е в МВР

.
Иван Демерджиев
Ако се търси проблем в ръста с битовата престъпност, не е в МВР. Ръстът на битовата престъпност през настоящата година спрямо предходната е 0,7%, а разкриваемостта е нараснала със 7%. Това каза шефът на МВР Иван Демерджиев. По този начин той обори твърденията на главния прокурор, който твърди, че престъпността от времето на мутрите се е върнала.
 

"Ще се търси решение как да се ограничи тя, но митът, че е нараснала главоломно не е вярна. Нарастването на телефонните измами обаче е истина. Те се осъществяват обаче основно от територията на други държавни – най-често Румъния и Гърция, затова подобряваме комуникацията със службите на тези държави", допълни той.

 

"Ако не бъдат получени поисканите от ЕК средства, то бюджетът на МВР трябва да бъде увеличен, за да бъде обезпечено поисканото увеличение на щата на гранична полиция с 1260 души", обяви Демерджиев. По думите му МВР е пренасочило средства, колкото е било възможно, и е получена някаква помощ от ЕК, но комисията е отказала да предостави средства за изграждането на друг тип възпиращо съоръжение по границата, защото вече е дала веднъж, тя обаче е готова да финансира друг тип дейности.

Вътрешният министър добави, че сегашното съоръжение по границата ни е изключително ненадежно. По думите му се обмислят технически решения, които да са работещи, но това изисква време и финансов ресурс: „Трябва да се работи по места там, където възникват причините за незаконната миграция.“

 

Във връзка с движението на мигранти във вътрешността на страната, Демерджиев посочи, че е изработена тактика как автомобилите, които превозват граждани, влезли нелегално у нас, да бъдат спирани безопасно. Полицаите са снабдени с нови ленти за безопасно спиране, при по-голяма скорост, както и са дадени указания за по-добра комуникация между дежурните части и полицейските подразделения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3306 |25.11.2022 Демерджиев и Милков ще са в Хага заради приемането на България в Шенген . 8| 3993 |24.11.2022 Демерджиев: Сменяме тактиките на противодействие на каналджиите . 2| 2865 |23.11.2022 Демерджиев се обяви за промени в НК за ограничаване трафика на нелегалните мигранти . 0| 3192 |21.11.2022 Иван Демерджиев: Работи се по всички версии за случая с 12-годшния Александър от Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads