Реклама / Ads
5| 2889 |14.12.2022 НОВИНИ

Демерджиев: Има поне десетина проверки, които касаят много високи етажи на властта

.
Иван Демерджиев
Има поне десетина производства, сред които и проверки, които касаят много високи етажи на властта и злоупотреби със сериозни парични средства. Тези около магистралите са само част от тези производства.
 

Това съобщи пред БНР министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който е и бивш министър на правосъдието.

 

Той уточни, че сред сферите, засегнати от въпросните производства, е тази на енергетиката и потвърди, че има лица с имунитет.

 

"Има, да. Като дойде моментът за това, трябва да се очаква реакция от страна на прокуратурата."

 

Демерджиев заяви, че се надява прокуратурата да прояви "същото отношение и интензитет на работа", каквито се демонстрират по линия на наркотиците.

 

Много важно за обществото е такова взаимодействие да се случва по линия на борбата с корупцията, категоричен е вътрешният министър.

 

"Това е терен на действие, на който прокуратурата трябва да покаже същата решимост. Ние я имаме, стига добронамерено да се подхожда от страна на прокуратурата."

По думите му задачата е тези производства да нарастват, защото "това е начинът да се спрат порочните практики, обезкървяващи държавата" чрез източване на обществени средства.

 

Вътрешният министър определи като "изключително полезно като ефект закриването на спецпрокуратурата и спецсъда".

 

"Това закриване ни върна в едно русло на по-правова държава."

 

Иван Демерджиев коментира проверките спрямо полицейски служители на полицаи по казусите "Семерджиев" и "Любенов".

 

"Не само покрай този случай бяха сменени почти всички ръководители на РПУ-та в София, голяма част от ръководителите на "Гранична полиция", защото там проблемите са не по-малки. Голяма част от ръководителите на граничните полицейски управления също бяха сменени или ротирани."

 

Демерджиев обясни за "десетки производства", стояли не на трупчета, но "ако има нещо по-спряло от дело на трупчета", то те по думите му са били в това състояние.

"Според мен не се работеха напук. Огромна част от тези дела се събудиха. Работи се по тях."

 

Със сигурност името "Бяло" не се е родило в МВР, отбеляза още министърът на вътрешните работи относно мащабната акция в страната срещу наркоразпространението.

 

"Прокуратурата подходи наистина коректно по отношение на цялата тази акция, която касаеше разпространение на наркотични вещества. Очевидно осъзнава този проблем."

 

Запитан защо това се случва кампанийно и са задържани стотици хора в рамките на акцията "накуп", Иван Демерджиев подчерта:

 

"Защото целта е да се опитаме да стигнем максимално далече по веригата. Бих го нарекъл добро начало. Ще работим, докато стигнем доста по-далеч. Задълбочаваме комуникацията в Турция по тази тема."

 

"На картата на мигрантите Сърбия е бяло петно. Сърбия, цялата държава в момента изглежда като маршрут, по който безпрепятствено могат да преминат мигранти, което е проблем за нас.

 

Поддържаме доста тясна комуникация и с "Фронтекс" по темата. Нито една държава не може да пребори международната организирана престъпност с действия само на своя територия", коментира Иван Демерджиев по друга голяма тема - тази за Шенген и нелегалната миграция.

 

Вместо Европейският съюз да се насочи солидарно към опазването на външните граници, се сочат с пръст държави, смята той.

 

"Има заявено намерение България и Румъния да останат като буфер, като още една гаранция. Не може две европейски държави да останат заложници за сигурността на целия Европейски съюз."

 

Нехуманно е да се нападат гранични полицаи с камъни, с ножове, нехуманно е да се газят гранични полицаи, каза още Демерджиев.

 

Народното събрание не показва отношение, каквото трябва да покаже към най-важната си нагласа – законодателния процес, подчерта Иван Демерджиев пред БНР.

 

Той даде пример с изменения в Наказателния кодекс, с които се променя уредбата по отношение на нелегалната миграция.

 

Народното събрание трябваше да се насочи към законопроектите от Плана за възстановяване и устойчивост, защото стана ясно, че претенциите на Нидерландия са основно в тази посока, допълни министър Демерджиев.

 

По думите му, ако Народното събрание е разчело "тези знаци, които Нидерландия дава", е трябвало по-голямата част от тези законопроекти вече да са в комисиите и дори да има приети такива.

 

"Законопроектите по Плана са изключителен приоритет. Особено ключовите, които обезпечават върховенството на закона и борбата с корупцията, трябваше да са в много по-напреднал етап."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2918 |12.12.2022 Валежи от дъжд и сняг в понеделник, застудяване . 1| 3116 |10.12.2022 Радев се среща с проф. Габровски в понеделник за мандата . 2| 2931 |06.12.2022 Демерджиев: За агерсията на мигрантите ще има ответни мерки . 15| 3333 |03.12.2022 Демерджиев: Вместо европейска солидарност, получаваме пренебрежение и дискриминация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads