Реклама / Ads
0| 2617 |18.10.2022 НОВИНИ

Гешев тича пред вятъра, пише на новите депутати за нуждата от правна реформа

.
Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев реши да тича пред вятъра, като изпрати писмо до всеки един от 240-те избрани за народни представители в 48-ото Народно събрание. В него той призовава за спешна правна реформа за овладяване на престъпността и диалог между институциите.

Ето и цялото писмо:

„Обръщам се към Вас, в качеството Ви на народен представител в законодателния орган на парламентарната република. Основните демократични принципи на правовата държава и разделението на властите предполагат, освен упражняване на взаимен контрол, и активно взаимодействие между всички държавни институции.

 

За съжаление, Прокуратурата на Република България отчита негативна тенденция при сътрудничеството в рамките на функционалната компетентност на органите на властта, достигащ до нива, неотговарящи на очакванията и потребностите на българските граждани. Това неминуемо води до уронване на устоите на държавността и демократичните стандарти, както и до немотивирани атаки срещу държавните институции, и в частност съдебната власт. Неизбежен резултат от това са заниженото доверие на обществото в институциите, ръстът на престъпността и дестабилизацията на обществения сектор, видими за всеки български гражданин.

 

В момент, когато пред българското общество стоят множество опасности, породени от водената в близост от държавната граница война, икономическата и социална криза, българските институции, като двигател на държавата, следва да действат единно и с необходимата отговорност за защита на националния интерес на българските граждани. Реални действия са възможни единствено при незабавно обединение на усилията на цялата държава в посока решаване на неотложните проблеми за обществото, загърбвайки лични или конюнктурни интереси, в името на държавата и за постигане на очакваната сигурност, стабилност и просперитет.

 

Прокуратурата на Република България заявява своята готовност за активен диалог с всички институции в процеса по възстановяване на законността в държавата. Изразявам искрените си очаквания, че всеки един от народните представители, воден от чувството на дълг за защита интересите на българското общество, ще се вслуша и в гласа на българските магистрати, както и с оглед необходимостта от провеждането на задълбочена и всеобхватна съдебна реформа в спешен порядък. Реформа, която ще бъде насочена към намиране на решение на проблемите на обществото, свързани с българското правосъдие и повишаване на чувството за справедливост у българските граждани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10424 |18.10.2022 Чолаков пред Фрог: С игри на кворум ще изберат шеф на НС . 1| 2634 |18.10.2022 Конституционалист: НС не може да функционира, докато не бъде избран председател . 0| 2675 |18.10.2022 ЕК представя решението си за овладяване на високите цени за енергия . 0| 2544 |18.10.2022 БСП казват дали Вигенин ще бъде предложен за шеф на новия парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads