Реклама / Ads
17| 3639 |07.05.2021 НОВИНИ

Гешев се жалва на цяла Европа заради плана за закриване на спецпрокуратурата

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Закриване на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура ще доведе до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица, ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса й към Върховенството на правото в Европейския съюз. Това пише ръководството на българската прокуратура до председателите на Еврокомисията и Европарламента, до Групата на държавите, борещи се срещу корупцията и до Венецианската комисия.
 

В писмото си държавното обвинение се оплаква от "оказвания безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представени партии в 45-то Народно събрание на Република България, изразяващ се в предложени законодателни изменения, целящи закриването на органите на специализираното правосъдие".

 

Припомняме, че миналата седмица парламентарната правна комисия подкрепи на първо четене предложението на "Демократична България" за закриване на специализираните съдилища и спецпрокуратурата. И макар да е сигурно, че този парламент няма да може да приеме окончателно законопроекта, главният прокурор Иван Гешев и прокурори незабавно организираха мълчаливо бдение за защита на спецправосъдието. Още тогава стана ясно, че ще се предприемат действия срещу намерението за закриването му.

 

С друго писмо, изпратено до председателя на 45-то Народно събрание Ива Митева и до председателя на Комисията по правни въпроси Радостин Василев, прокуратурата припомня за становището си по законопроектите за специализираното правосъдие.

 

"Предвидените изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс не са нито правно аргументирани, нито са в интерес на българските граждани. Същите не държат сметка за неминуемо произтичащите от закриването на специализираните съд и прокуратура отрицателни последици“, се казва в писмото.

 

Според държавното обвинение разглеждането на законовите поправки става в противоречие с принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност.

 

"Работи се в условията на необяснима "внезапност", без дължимите обществени консултации с гражданите и юридическите лица, без каквото и да било обсъждане с професионалната гилдия и научната общност", посочват от прокуратурата.

 

В писмата и до европейските институции и до българския парламент се отбелязва, че те представляват позиция и на цялата професионална общност. Такива становища са приети и от прокурорите от всички апелативни райони, от Асоциацията на прокурорите в България, от Камарата на следователите в България и от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, подчертават от ръководството на прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4322 |07.05.2021 Иво Мирчев: Гешев доказва ролята си на милиционерската калинка на Пеевски . 16| 5160 |07.05.2021 БОЕЦ сезира Кьовеши, ЕК, ОЛАФ и Гешев за сигнала на Илчовски . 36| 18749 |06.05.2021 Адв. Росен Рашков: Колко по-гнусно трябва да стане, за да осъзнаете колко дълбоко е превзета цялата държава . 17| 4306 |06.05.2021 Протестиращи ще поискат отново оставката на Гешев днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads