Реклама / Ads
29| 6845 |27.07.2021 НОВИНИ

Заместничка на Гешев се жалва - прокуратурата щяла да е с вързани ръце

.
Десислава Пиронева
Изглежда държавното обвинение се е стреснало от активните разговори по отношение съдебната реформа и очевидното желание за излъчване на правителство и работещ парламент, който да случи промените. Причината - тези дни особено активни са шефове на институции в съдебната система, които се окичват с медали за свършена работа и обясняват колко опасни и недобре премислени са подготвяните промени в законите.
 

Днес в сутрешния ефир изплува Десислава Пиронева - шефката на Върховната административна прокуратура и заместничка на главния прокурор Иван Гешев - същият, който бе спасен от Висшия съдебен съвет, отхвърлил искането за стартиране на процедура за предсрочно освобождаване от длъжност след 6-часови дебати. Тази събота в цели две телевизионни интервюта се появи шефката на специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

 

Според Пиронeвd предстоящите промени в Закона за съдебната власт ще попречат на ВАП да осъществува правомощията си и ще ги ограничи. При това по "недобре премислен начин".

 

"Прокуратурата ще бъде с вързани ръце - ще има право и задължение да извършва определената дейност, но няма да има инструментариум. Или той ще бъде толкова стеснен, че ще сме затруднени", обясни пред Българската национална телевизия Пиронева.

 

По отношение подготвяното закриване на специализираните съд и прокуратура шефката на ВАП посочи - това ще възпрепятства работата на европейската прокуратура. Причината - първо, компетентността на Специализираният наказателен съд е именно по отношение на дела, свързани с разследване на злоупотреби с европари и корупция.

 

Освен това бил разположен в столицата, което било много по-удобно. Причината - цялата дейност се извършва на едно място. Иначе делегираните прокурори според Пиронева биха участвали в различни производства пред съд на различни места в страната.

 

"Освен това - служебният кабинет предприе мерки, насочени към специализация на съдилищата, което говори за една непоследователност. Би следвало такива промени да се правят след обстоен, задълбочен и правдив, отговарящ на обществените потребности и тенденции анализ. Не съм сигурна, че такъв е направен в случая, за да се вземе такова крайно решение", посочи още Пиронева.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4207 |26.07.2021 Магдалинчев по гешевски: Несбъднатото желание на Янаки Стоилов не означава, че решението на ВСС е грешно . 43| 41988 |26.07.2021 Не спасявайте Гешев, Пеевски и Доган! Ще воювам и с вас, да знаете . 15| 5358 |26.07.2021 Заместничката на Гешев продължава със защитата му в ефир: Действат срещу личността му! Не е недосегаем . 9| 14126 |25.07.2021 Маршал Харис: Гешев трябва да бъде отстранен, а България да реформира законите си, за да не се появи поредното чудовище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads