Реклама / Ads
0| 3972 |24.06.2022 НОВИНИ

Гюров: Не правим сделка с брокери

.
Андрей Гюров Източник: БГНЕС
„Не правим сделки с брокери, не издаваме индулгенции на бившите управляващи. Ако се бяхме съгласили на една от тези сделки, правителството щеше да си управлява много стабилно до края на мандата”.
 

Това каза в студиото на "Панорама" председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров.

 

Според Гюров изборите не са неизбежни, но те ще направят всичко възможно да не се стига до избори.

 

"Новата коалиция на мнозинството отказва да състави правителство, така както отказва да предложи нов председател на НС. Ние ще подходим абсолютно отговорно към първия мандат, ще проведем разговори вътре в партията. Вече текат процеси, в които свикваме нашите органи и ще се обърнем към нашите коалиционни партньори с отговорно отношение и с желание да избегнем избори и да успеем да реализираме мандата", каза Гюров.

 

Потвърди обаче, че не са готови на компромиси. "Искаме да направим устойчиво мнозинство, което се гради не на компромиси, а на каузи и идеи".

 

За него предложението за друг министър-председател или министър на финансите не е компромис, а следствие от управленската формула, която искат да постигнат и това устойчиво мнозинство.

 

"Трябва да минем през всички стъпки, няма да говорим за компромиси, сделки, а за каузи. Каузата е да извадим България от корупционния модел", каза той.

 

Увери, че диалогът с депутатите, със съмишленици и избирателите на ИТН продължава и могат да намерят обща база на управление, която се базира на цели, идеи и каузи.

Колкото до президента заяви, че ако президентът излезе отново на площадите, ще намерят много общи теми и ще се радва да си поговорят с него.

 

На въпрос дали не гасят инфлационният пожар с бензин - Гюров каза, че за този пожар трябва да се обърнат към "пожарникаря и бившите управляващи, които го запалиха".

В Европа има държави, които са по-засегнати от тази инфлация - Литва, Латвия, Естония, Хърватска. Други като Румъния, Словакия, Полша имат подобна на нашата инфлация - очевидно това не е пожар, които гори само в България, каза той.

 

"Ако доходите на българите бяха по-високи, не бяха задържани изкуствено ниски през последните 12 години, защото милиарди бяха източвани и крадени, вместо да отидат при българските пенсионери, при бизнеса, при работещите, сега увлечението на храните и енергоносителите нямаше да повлияят на покупателната способност на българските граждани. Ако бяхме използвали тези години ефективно, за да постигнем диверсификация на доставките на енергоизточниците, да не зависим от руските изкопаеми горива, щяхме да имаме по-ниски нива на инфлация. За краткото време в управлението успяхме да спрем зависимостта от газа", каза председателят на ПГ на ПП.

 

За решението на НС за Северна Македония каза, че със сигурност е най-доброто.

 

"Може да се каже, че е победа на българската дипломация за последните десетки години, в които сме работили по този въпрос, на този идеал на българите да бъдем заедно с Македония, да бъдат народите ни обединени. Това е, което постигнахме днес. Да не живеем разделени от една граница, а да живеем заедно и да говорим на един език заедно в Европа".

 

Определи като "политическа шизофрения" обвиненията срещу премиера, че е дал възможността на НС да вземе решение.

 

"Когато се говореше, че той иска да вземе решение, беше обвиняван. Звучи като вица: Защо си с шапка и защо си без шапка", каза Гюров.

 

Заяви, че европейците не могат да почувстват и да разберат какво се случва между Българи и Македония и как всеки българин може да намери някаква връзка, която го свързва с тази романтична и трагична част от българската история. Но се радва, че са разбрали, че ние не искаме нищо друго освен спазването на договорите, защита на българските граждани в РСМ и защита на общоевропейските принципи и ценности, които ЕС гарантира.

 

"За първи път не е двустранен въпрос позицията на България и Македония, а е въпрос на ЕС. Всички изисквания и очаквания, които сме имали, са част от общата рамка и те ще бъдат наблюдавани и осигурени от ЕС", каза Гюров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2843 |18.06.2022 Гюров: Ние разговаряме не за хора и постове, а за кауза. Няма да има домашни посещения от премиера . 0| 3011 |17.06.2022 Андрей Гюров: Депутатите от ИТН се чувстват неудобно да изпълняват нареждания и заповеди . 0| 3204 |07.06.2022 Кирил Петков за РСМ: Нищо няма да направим под натиск. Даде задна и за оръжието за Украйна . 0| 3271 |01.06.2022 Гюров: Шареният парламент и кризите са виновни за напрежението. ИТН хвърля неверни твърдения за РСМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads