Реклама / Ads
0| 2824 |15.02.2023 НОВИНИ

ЕП гласува резолюция в подкрепа на Украйна за годишнината от войната

.
Резолюция в подкрепа на Украйна, дни преди светът да отбележи една година от началото на руската инвазия, гласуват в Европейския парламент. На днешната сесия ще бъде разгледано предложението, в което Брюксел "потвърждава солидарността си с украинския народ и подкрепата си прямо страната до постигането на мир при приемливи за Украйна условия. Блокът потвърждава и подкрепата си за възстановяване и реконструкция след войната.
 

Резолюцията взема предвид и молбата на Украйна за членство в ЕС от 28 февруари 2022 г. и последващото предоставяне от Съвета на статут на кандидатка на 23 юни 2022 г. 

Украйна получи безпрецедентна военна подкрепа във всички области от ЕС. От февруари 2022 г. страната е получила помощ, възлизаща на до 49 милиарда евро.

 

ЕС отдава почит към смелите хора на Украйна, законни лауреати на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г., които смело защитават своята страна, суверенитет, независимост и териториална цялост и се борят с "бруталния режим, стремящ се да подкопае демокрацията и да отслаби ЕС".


Блокът подчертава, че руският президент Владимир Путин, лидери в Кремъл и техните беларуски съюзници, оито са планирали и дали съответните заповеди за започване на тази агресивна война срещу Украйна, трябва да бъдат държани отговорни.


Европейският парламент категорично заявява, че съюзът няма да признае опитите на Кремъл да анексира части от Украйна. Руската федерация проведе референдум за анексирането на части от Източна Украйна, а по-късно издаде и указ, според които тези територии са част от Русия и всеки опит за връщането им ще се счита за нахлуване. 

ЕП призовава за забрана на директния или непряк внос, покупка или трансфер на диаманти, независимо дали са в необработен или обработен вид, с произход от Руската федерация и настоява институциите на ЕС и държавите-членки да запазят единството на ЕС и да увеличат натиска върху Кремъл, включително чрез допълнителни пакети от санкции, забрана за износ на всякакви високотехнологични продукти и стратегически стоки и други санкции, насочени към стратегическо отслабване на военния капацитет на Русия.


Снощи Европейският парламент одобри включването на мерки по инструмента REPowerEU в националните планове на страните членки с цел постигане на по-голяма независимост от руските изкопаеми горива.


От днес в Европейския съюз влиза в сила таванът за цените на газа на едро при определени условия .

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3759 |13.02.2023 Любомир Аламанов: Станете, отидете да гласувате, разкарайте корумпетата . 2| 3062 |10.02.2023 Социалисти с политическа резолюция на 50-ия Конгрес на БСП, за състоянието на страната и БСП . 4| 3282 |09.02.2023 Срещата Зеленски-Макрон-Шолц: Силна европейска подкрепа за Украйна . 1| 3153 |08.02.2023 БЧК събра близо 600 000 лв. в подкрепа на пострадалите от земетресенията в Турция
Реклама / Ads