Реклама / Ads
11| 5283 |18.06.2014 НОВИНИ

Главният прокурор: Има обвиняем за престъпление по служба в БНБ

.
Има обвиняем за престъпление по служба в Българска народна банка (БНБ) – потвърждавам това по информацията на БНБ. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.
 

 

Подуправителят на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба. Предмет на разследване е неупражняване на функции по банков надзор. Мярката за неотклонение е подписка. Няма да се иска отстраняване от длъжност, обясни Цацаров.

 

Досъдебното производство е образувано преди около 2 седмици след сигнал на "Протестна мрежа", съобщава „Фокус”. Главният прокурор обясни, че не са образували досъдебно производство. „Самият факт, че предмет на претърсване са били 19 фирми означава, че към настоящият момент предмет на разследване са 19 кредита”, каза Цацаров.

 

„Извършена е проверка по сигнал, касаещ начина на упражняване на действия на банков надзор съобразно Закона за кредитните институции и Закона за БНБ. Акцентира се в този сигнал и в допълнителния сигнал на данни, които са свързани изключително с начина на упражняване на банков надзор спрямо определена или определени банки”, обясни главният прокурор. „На тази база и на базата на сигнала на „Протестна мрежа” е била възложена проверка на Дирекция на Национална служба „Полиция”. Тя е завършила с определена справка, на базата на справката е образувано досъдебно производство в рамките на това досъдебно производството са били извършени претърсвания и изземвания на 19 адреса. Претърсвания и изземванията са били извършвани на адресите, по адрес на управление по търговски регистър на съответните търговски субекти. Никой от тези субекти не е банка. Факт е, че те са регистрирани на определени места и ние сме извършвали съответните действия по разследванията”, посочи Цацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5093 |23.04.2014 Магистратите Пенгезов и Петков привлечени като обвиняеми . 13| 6815 |26.03.2014 М. Менков пред Фрог: Свидетел по делото трябва да е обвиняем, а не Цветанов . 34| 5952 |14.03.2014 Главният секретар загубил приятел в операцията в Лясковец . 1| 5469 |12.03.2014 Затворничка върна като обвиняем първия заподозрян за убийството на Яна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads