Неделя, 25 Юни 2017, 13:34
Frognews
1| 2547 |12.10.2016

Главният прокурор пита КС: Към всеки съд ли да има прокуратура?

.
Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров се обърна към Конституционния съд с питане дали структурата на прокуратурата трябва да съответства на структурата на съдилищата. Цацаров иска от съдиите да се произнесат дали държавното обвинение може да предприема ”гъвкави структурно-организационни решения” и само да решава колко прокуратури да има без да следва съдилищата.

 Главният прокурор говори за възможността за обособяване на териториални отделения в рамките на района на компетентност на една окрупнена районна прокуратура.

 

Искането му до Конституционния съд е за задължително тълкуване на чл. 126 ал. 1 от Конституцията, който гласи: "Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата". Цацаров изтъква, че по казуса има две тълкувания. Според едното искането за съответствие трябва да се разбира буквално, т.е. на всеки един съд да отговоря съответна прокуратура.

 

Според другото разбиране, Конституцията създава задължение да се гарантира функционално съответствие между двете системи от органи на съдебна власт, но без необходимост съдилищата и прокуратурите да си съвпадат като райони.

 

    "По силата на това разбиране, териториалните прокуратури могат да бъдат оптимизирани чрез окрупняване и разширяване на района им на действие, без процесът да е предпоставен от или свързан с аналогична промяна на съдебните райони", пише главният прокурор.

 

Самият той е на мнение, че структурното съответствие между съдилищата и прокуратурите не трябва да се разбира буквално. И посочва, че това разбиране следва от различните законови функции и задачи на съдилищата и прокуратурата. И посочва, че ако Конституционният съд възприеме тезата, че няма изискване за огледално съответствие, това не би следвало да доведе до промяна на стандартите за адекватно и компетентно представителство на държавното обвинение в съда. Конституционният съд вече образува дело и за докладчик е определен Константин Пенчев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Миришете вино ли? Путин кастри шефове на лагера „Артек” 0| 648 |25.06.2017 . Синдикати на МВР обсъждат протеста на 5 юли 0| 1570 |25.06.2017 . Светът върви към ядрен конфликт 0| 2195 |25.06.2017 . Красимир Вълчев: Ще въведем единна система за прием в I клас 1| 2175 |25.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах