Реклама / Ads
1| 3574 |12.10.2016 НОВИНИ

Главният прокурор пита КС: Към всеки съд ли да има прокуратура?

.
Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров се обърна към Конституционния съд с питане дали структурата на прокуратурата трябва да съответства на структурата на съдилищата. Цацаров иска от съдиите да се произнесат дали държавното обвинение може да предприема ”гъвкави структурно-организационни решения” и само да решава колко прокуратури да има без да следва съдилищата.
 

 Главният прокурор говори за възможността за обособяване на териториални отделения в рамките на района на компетентност на една окрупнена районна прокуратура.

 

Искането му до Конституционния съд е за задължително тълкуване на чл. 126 ал. 1 от Конституцията, който гласи: "Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата". Цацаров изтъква, че по казуса има две тълкувания. Според едното искането за съответствие трябва да се разбира буквално, т.е. на всеки един съд да отговоря съответна прокуратура.

 

Според другото разбиране, Конституцията създава задължение да се гарантира функционално съответствие между двете системи от органи на съдебна власт, но без необходимост съдилищата и прокуратурите да си съвпадат като райони.

 

    "По силата на това разбиране, териториалните прокуратури могат да бъдат оптимизирани чрез окрупняване и разширяване на района им на действие, без процесът да е предпоставен от или свързан с аналогична промяна на съдебните райони", пише главният прокурор.

 

Самият той е на мнение, че структурното съответствие между съдилищата и прокуратурите не трябва да се разбира буквално. И посочва, че това разбиране следва от различните законови функции и задачи на съдилищата и прокуратурата. И посочва, че ако Конституционният съд възприеме тезата, че няма изискване за огледално съответствие, това не би следвало да доведе до промяна на стандартите за адекватно и компетентно представителство на държавното обвинение в съда. Конституционният съд вече образува дело и за докладчик е определен Константин Пенчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4044 |11.10.2016 Протест в съда заради задържаните митничари от ”Капитан Андреево” . 2| 6243 |10.10.2016 Красимир Янков: Прокуратурата е независима, но прокурорите са живи хора . 0| 3712 |06.10.2016 Европейската гранична охрана започна работа на ”Капитан Андрево” . 1| 4088 |04.10.2016 Джипитата скочиха срещу идеята за извинителните бележки на учениците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads