Реклама / Ads
3| 2661 |25.07.2024 НОВИНИ

Главният прокурор сезира премиера, че в София няма места за трупове

.
Морга
Главният прокурор Борислав Сарафов е изпратил писма до премиера Димитър Главчев и министъра на здравеопазването Галя Кондева, с които ги сезира за необходимостта от предприемането на незабавни мерки за своевременно извършване на съдебно-медицински експертизи, назначени от органите на досъдебното производство на територията на София и региона. Това съобщиха от прокуратурата, предаде bTV.
 

На 22 юли Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура са уведомени от изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, че се преустановява приемането на трупове за съхранение, за извършване на аутопсии и съдебно-медицински експертизи в Клиниката по съдебна медицина и деонтология на болницата, тъй като капацитетът на трупохранилището в клиниката е изчерпан. За проблема са сезирани и други институции.

 

„Подхождайки с разбиране към създалата се критична ситуация в болничното заведение, изказвам силно безпокойство и тревога от взетото решение“, посочва в писмото си главният прокурор Борислав Сарафов. Той подчертава, че това не само ще създаде изключителни затруднения в работата по досъдебни производства на територията на София-град и София-област, но дори може да я блокира, ако се стигне до обективна невъзможност да се възлага извършването на съдебно-медицински експертизи по дела за причиняване на смърт и телесни повреди.


„Организацията и дейността на лечебните заведения не бива да затруднява разследванията по наказателни дела за престъпления от общ характер, още повече за тежки умишлени престъпления и свързаните с тях съдебно-медицински експертизи“, подчертава Сарафов.

Главният прокурор настоява в спешен порядък да бъдат предприети всички необходими действия за преодоляване на критичната ситуация и за извършване на медицински експертизи в лечебните заведения в гр. София съгласно медицинските стандарти.

 

Сарафов очаква да бъде уведомен за предприетите действия от компетентността на изпълнителната власт в най-кратък срок, тъй като от това ще зависи по-нататъшната работа на органите на досъдебното производство в София и предотвратяването на риска от провал на разследванията, посочват още от прокуратурата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3303 |25.07.2024 Гръцките власти осигуриха 200 млн. евро за справяне с водната криза на островите . 0| 2246 |25.07.2024 Закопчаха 7 души в Белгия по подозрение в подготовка на атентат на Олимпийските игри . 0| 2290 |25.07.2024 Съдят зъболекар-мошеник за над 35 хиляди лева . 1| 2207 |25.07.2024 Израелската армия навлезе по-дълбоко в някои градове в Южна Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads