Реклама / Ads
19| 4920 |04.10.2015 НОВИНИ

Главнокомандващият няма да свиква КСНС заради Сирия и армията

.
Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев няма да свиква Консултативен съвет за национална сигурност заради кризата в Сирия и проблемите на българската армия. Това става ясно от съобщение, разпространено от пресслужбата на държавния глава. Позицията на президента идва в резултат на исканията от страна на БСП, ДПС и "Атака" за свикване на най-висшия орган по сигурността в държавата.
 
От „Дондуков“ 2 посочват, че във връзка с бежанската криза държавният глава е свикал КСНС на 20 ноември 2013 г., като тогава решенията са били взети с пълно политическо съгласие. „Членовете на КСНС се обединиха около позицията, че са налице рискове за националната сигурност, в това число в хуманитарен, здравен и социален аспект. Консултативният съвет изиска от Министерския съвет да актуализира Плана за овладяване на кризисната ситуация и да отчита периодично изпълнението му. Всички политически партии и институции се ангажираха да се дистанцират от опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза и разделение в обществото, както и да осигурят съответната законодателна и ресурсна подкрепа на компетентните институции. Политическите партии решиха всички институции активно да работят за постигане на единно европейско решение за общи действия във връзка с миграционната криза. Държавният глава счита, че по тази тема решенията на КСНС са актуални. Като благодари на политическите партии за постигнатото пълно политическо съгласие, държавният глава очаква изпълнение на взетите решения, а не излишно политизиране в предизборна обстановка”, посочват от пресслужбата на държавния глава.

И добавят, че КСНС по проблемите и перспективите пред българските въоръжени сили е имало на 27 април 2015 г., като на заседанието е постигнато широко политическото съгласие, с изключение на БСП и „Атака”. „Към днешна дата „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“ е приета от Министерския съвет и президентът очаква в най-скоро време да бъде внесена за разглеждане и приемане от парламента. Държавният глава апелира към правителството и Народното събрание в планирането и приемането на бюджет 2016 да бъде изпълнено решението на КСНС за ненамаляване на бюджета за отбраната като процент от БВП спрямо бюджет 2014 г., т.е. минимум 1.33% от БВП за отбрана за 2016 г. Президентът очаква да бъде спазено и решението на КСНС, че бъдещите инвестиции в отбранителните способности трябва да отговарят на стандартите на НАТО”, посочват от пресслужбата на президента.

Държавният глава настоява да бъдат спазени решенията на КСНС както по отношение на бежанската криза, така и по отношение на проблемите в армията. Президентът призовава политическите партии да покажат институционална култура, спазвайки вече взетите решения на КСНС и да се откажат от излишно политиканстване по отношение на армията и сектор „Сигурност“ като цяло. Държавният глава настоява армията да не се използва за предизборни цели и да бъде оставена спокойно да планира и повишава бойните си способности, като й се осигури съответният ресурс за това, на база на взетите решения на КСНС.

Президентът приканва политическите сили да се концентрират върху смислени и работещи предизборни послания, да поемат ясни ангажименти към гражданите и да работят за изпълнението на дадените обещания. Държавният глава, по своя преценка, ще проведе разговори с представители на парламентарно представени политически сили. Както и досега, държавният глава няма да допусне излишно политизиране на най-висшия орган по сигурността в страната, какъвто е КСНС, още повече в предизборна обстановка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 8421 |04.10.2015 Тагарев: Няма как ремонтът на МиГ-29 да извършва Русия, враг на НАТО . 12| 4691 |02.10.2015 Ген. Радев: Няма да бъда командир на ВВС, ако някой друг ни охранява . 1| 4408 |02.10.2015 Свободните хасковски казарми няма да бъдат бежански центрове . 11| 4907 |02.10.2015 Мерджанов: Полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтират самолети МиГ-29

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads