Реклама / Ads
3| 4542 |23.10.2015 НОВИНИ

М. Глишев: Ларгото - бутафория, маскираща непрозрачното управление на европари

.
Реставрацията на Ларгото е една голяма бутафория, която маскира непрозрачното усвояване на европейски средства. Това заяви Манол Глишев, който е сред участниците от гражданската квота в работна група, свикана от Министерство на културата, за да се контролира изпълнението на реставрацията на римските стени в Ларгото.
 

Още от самото начало става ясно, че от членовете на работната група се очаква да извършват контрола на реставрацията, при положение че в групата не участват експерти, което буди съмнение за смисъла от цялата група сред членовете й. В същото време в работната група липсват документи за извършената реставрация и не може да се сравни заданието по проект и изпълнението. Интересен въпрос е и защо фокусът в работата на въпросната група пада върху изпълнението на реставрацията, а не доколко е уместно архитектурното проектиране, стана ясно от Мария Щурова, която също е част от гражданската квота в работната група.

 

Проблемът, според Манол Глишев е, че след две години липса на действие, е започнала трескава строителна работа тази година и са “израснали огромни зидове, които са над реставрационните 60-70 см”. Тези зидове на места стигат до над 1.5 м. “Това е една архитектурна дейност, свързана единствено с естетиката на проектанта”, заяви той, цитиран от БГНЕС.

 

Според него, в района на църквата “Св. Петка Самарджийска” се извършва безогледно строителство, както и “подмладяване” на останалите по-ниски части от зидовете. Най-големият видим проблем, е че издигането на зида става със съвременни тухли. “Пред нас се издига една бутафория”, посочи Глишев и допълни, че бутафорията може да има място в оперно представление, което не претендира за историчност, а за зрелищност”, каза той.

 

Глишев заяви и че трябва да се прави разлика между консервация и реставрация, между архитектурно изследване и архитектурно надграждане.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4218 |14.10.2015 12 експерти ще умуват за Ларгото . 0| 4361 |13.10.2015 Граждани спряха реставрацията на Ларгото . 1| 4378 |25.08.2014 До 15 септември подготвят Ларгото за зимата . 10| 6468 |29.05.2012 В чест на Барозу откриват метрото до ЦУМ и Ларгото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads