Реклама / Ads
0| 2938 |25.07.2022 НОВИНИ

Google, Apple, Microsoft и други в схема с незаконно бразилско злато

.
Бразилската полиция твърди, че италианска рафинерия е закупила злато от търговец, който го доставя нелегално в района на тропическите гори на Амазонка, става ясно от документи на полицията в Бразилия. Разкритията показват, че рафинерията е доставяла благородния метал на четири от най-големите технологични компании в света.
 

Публични документи от Amazon.com (AMZN.O), Apple (AAPL.O), Microsoft (MSFT.O) и компанията-майка на Google - Alphabet посочват частната италианска фирма Chimet като източник на малко злато, използвано в техните продукти. Техническите компании често използват малки количества от метала в печатни платки за потребителска електроника.


Според полицейски документи, получени от екипа за разследваща журналистика Reporter Brasil и прегледани от "Ройтерс", бразилската федерална полиция е обвинила Chimet в закупуването на злато за милиони долари от търговеца CHM do Brasil, за който се твърди, че е придобил благородния метал незаконно от "диви" миньори.


Полицейски документ, обобщаващ разследването от август 2021 г., гласи, че Chimet е купил злато на стойност 2,1 милиарда реала (385 милиона долара) от CHM между 2015 и 2020 г.


От рафинерията твърдят, че тази информация не отговаря на истината и цялото злато е законно придобито с надлежна документация. 


Незаконният добив нарасна в Бразилия, откакто десният президент Жаир Болсонаро встъпи в длъжност през 2019 г., застъпвайки се за "дивите" златотърсачи в опит да легализира добива на местни земи. Нерегламентираните мини са унищожили тропическите гори в Амазонка, докато замърсяват реките със смъртоносен живак. Миньорите са се сблъсквали жестоко с местните племена, защитаващи земята си, оставяйки следа от смърт и болести. 


Бразилският мозъчен тръст за устойчивост Instituto Escolhas изчисли, че страната е произвела 84 тона незаконно злато през първите две години на управление на Болсонаро, което е с 23% повече от двете години преди това и се равнява на почти половината от общото производство на злато в Бразилия.


Представител на Chimet каза, че компанията прекъсна отношенията си с CHM, след като научи за обвиненията през октомври 2021 г., когато полицията проведе акции в девет бразилски щата и федералния окръг, насочени срещу CHM и други, за които се твърди, че са замесени в незаконната търговия със злато.

 

Chimet няма пряка връзка с четирите технологични компании, но продава злато на банки, които могат да го препродадат за различни цели, каза представителят на компанията Джовани Прелаци в изявление за "Ройтерс". Той не назова имената на банките.


Според информацията CHM не е регистриран в централната банка на Бразилия като юридическо лице, упълномощено да купува и продава злато, известно като DTVM. CHM не се появява в онлайн директорията на централната банка за регистрирани DTVM. Незаконно е всеки друг освен миньори и техните асоциации да купува и продава злато в Бразилия без такава регистрация. От CHM кават, че не е купувал злато като финансов инструмент и че не е необходима регистрация за закупуване на злато като стока. Централната банка заяви, че не регулира "операции със злато, класифицирано като стока“.


Анализ от 2020 г. на съответните закони от федерални прокурори установи, че такава регистрация е необходима за всеки, различен от миньорите, за да купува и продава злато, независимо от употребата му.


Финансовите записи на банковите преводи показват, че CHM е купувал злато както от кооперацията, така и директно от няколко лица в южната част на щата Пара, който е част от бразилската Амазонка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2864 |14.03.2022 Кремъл пак заплашва Apple, IBM,„Кока-Кола“, „Макдоналдс“ и други компании с арести . 0| 5494 |07.03.2022 Google, Apple, Netflix… Кои гиганти дръпнаха шалтера на Русия и какво значи това . 0| 2951 |04.03.2022 Microsoft спира продажбата на стоки и услуги в Русия . 0| 3310 |23.02.2022 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: Не просто Google, а документите, публикувани там..

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads