Реклама / Ads
17| 4087 |04.12.2014 НОВИНИ

Горанов: 8 млрд нов дълг значи нетно да задлъжнеем с 2 млрд лв

.
Владислав Горанов
Очевидно в началото хората с по-големи вложения са стигнали до банките, заяви по БТВ министърът на финансите Владислав Горанов по повод телгленето на гарантираните влоговев КТБ.
 
Фондът ще се изпразни, защото в него не бяха достигнати неободимите суми. Хората трябва да са спокойни с банките, да не стигат до Фонда. Изкушаващо е да натиснем банките за по-висока вноска във Фонда, но не е разумно, защото биха си влошили показателите, а и самият финансов модел ще трябва да се наруши. Най-евтиният вариант беше да се мине през суверена, т.е. през държавата, посочи той.

Смяната на шефа на Фонда се направи не тайно, но бързо, защото искахме да имаме гаранция, че управителят има пълен капацитет и доверие от страна на правителството, каза Горанов.

За закона Цонев - Пеевски за КТБ Горанов каза, че е неприложим в рамките на правната доктрина, функционираща в България. Ако държавата иска да защити интересите си, тя има достатъчно законови възможности. системата работи и без тези два закона.

Много внимателно подходихме към избора на банки, изплащащи депизитите от КТБ, но критерият беше клонова мрежа; както и капацитета софтуеърна мрежа. В тази ситуация са заети 9-те най-разклонени банки, обясни Горанов.

Тази вечер той щял да се види с Искров на банкерско мероприятие. Искров казвал, че не знаел какво се случва. Аз ако бях на неговото място, трябваше да знам, каза Горанов. И да е искал нещо Искров от Борисов, не са ми казали; но моята информация е, че са обсъждани банкови дела. Искров казал, че би подал оставка, ако БНБ бъде оглавена от неслучаен човек, безспорна фигура. Още няма обсъждани имена, имаме по-важни неща, които да решим.

8-те милиарда нов дълг не значат тази сума, защото има и погасявания. Нетно ще задлъжнеем с 2 милиарда лева, поясни той. Горанов каза, че е предложил на правителството да определи кое е най-важно за обществото и за обикновения човек, за да се прави преразпределение на парите. В скалата на приоритетите най-важно е здравеопазването, социалната защита, образованието, каза той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4052 |03.12.2014 През третото тримесечие БВП ни е малко над 22 млрд. лв. . 43| 4845 |02.12.2014 Сидеров: Нанесохме си самоубийствен удар за 1,5 млрд. лв. . 1| 4354 |02.12.2014 Грудев: Има риск да загубим 1,850 млрд. лева . 4| 4026 |02.12.2014 2,820 млрд. евро са загубите за фирмите, участвали в Южен поток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads