Реклама / Ads
14| 4946 |20.08.2018 НОВИНИ

Горанов: Искаме оставката на Ралица Агайн

.
Владислав Горанов
Правителството ще настоява Ралица Агайн да поеме отговорност и да освободи поста зам.-председател на КФН заради казуса „Олимпик“.
 

Това заяви на брифинг в МС финансовият министър Владислав Горанов след среща при премиера във връзка със застрахователната компания „Олимпик“.

 

Коментирахме действията и бездействията на кипърския застраховател „Олимпик“, уточни Горанов. Той поясни още, че днес по дипломатически път в 14 ч. е поканен кипърският посланик в МВнР – ще поискаме отговор на няколко въпроса.

 

"Български граждани, които имат вземания поради неприключили застраховки, които са прекратени, като по изчисления на КФН това са малко под 10 млн. лв., автоматично стават кредитори на гръцкия фонд и на дружеството по несъстоятелност в Гърция. Това, което българската държава ще направи е още днес по дипломатичен път сме повикали в 14.00 часа при министър Екатерина Захариева кипърския посланик, на когото ще зададем няколко въпроса, за които ще искаме съдействие на официалните кипърски власти.

 

Ще го попитаме какъв е статуса на компанията в Кипър в момента и дали дружеството се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание. Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността – така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС. Ако се стигне до подобно състояние, ще ангажираме специалист по кипърското търговско право, тъй като целият процес ще се води там, който да представлява българските кредитори Кипър“, разкри Горанов.

 

"Искам да се върна и върху ролята на регулатора - Комисията за финансов надзор. Още през месец май беше ясно, че лицензът на кипърската фирма е отнет и до тук свършва приносът на КФН, издавайки забрана за сключване на нови полици. Липсва обаче информация, към МФ, към НС, към правителството за факта, че лицензът на "Олимпик" е отнет и в Кипър. КФН няма никаква идея как ще се процедира занапред.

 

От няколко месеца текат съдебни процедури. А се оказва, че в деня, в който финансовото министерство в Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българската комисия за финансов надзор не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират. По тази причина намираме сериозни пропуски в работата на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор", г-жа Ралица Агайн. Нашата позиция е, че г-жа Агайн трябва доброволно да подаде оставка.

Тя, ако иска да запази доброто си име, трябва сама да напусне", категоричен беше Горанов.

 

"Аз също ще имам разговори с моя кипърски колега. Трябва да се спрат всички спекулации. Пропуски на КФН има. Пропуснато е, че ЗК "Олимпик" е предлагала доста по-ниски цени от други дружества и с това е влошила положението на тази важна застраховка. Ще положим всички усилия да помогнем на българските граждани", заяви още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4022 |15.08.2018 Сидеров иска оставката на роднина на Валери Симеонов . 2| 4044 |15.08.2018 БСП иска оставката на Цачева заради Търговския регистър . 2| 4790 |30.07.2018 Губернаторът на Софийска област иска оставката на заместника си . 0| 3669 |10.07.2018 Крум Зарков: Искаме да е ясно как се възлагат обществени поръчки в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads