Реклама / Ads

2| 3589 |22.08.2018

КФН скочи срещу Агайн - не била обявила проблемите с ”Олимпик”

.
Ралица Агайн никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН за евентуални рискове относно фалита на „Олимпик“. Това се казва в становище на КФН по повод интервютата на Агайн в медиите.

Ето и цялото становище на КФН:

 

„Изненадани сме от изявленията на Ралица Агайн-Гури пред медиите, в които се отправят внушения спрямо председателя и членовете на Комисията за финансов надзор (КФН). В тази връзка заявяваме, че не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около  „Олимпик“. Като заместник-председател на КФН Ралица Агайн никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на „Олимпик”.

 

Не беше предоставен анализ и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания. Вариант с фактология относно „Олимпик“ беше качен в деловодната система на КФН едва в петък. КФН до този момент въобще не разполага с доклада, който Ралица Агайн представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас”, подчертават от КФН.

 

„Съгласно поправките в Закона за КФН, които са в сила от началото на годината, заместник-председателите на комисията имат пълна независимост в ресорите, за които носят отговорност, а решенията се взимат колективно, като председателят е „пръв между равни“. Недоумяваме за каква липса на комуникационна стратегия и грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1 до 15 август 2018 г. тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН.

 

Правим това изявление с цел да се запази репутацията на Комисията за финансов надзор като институция. Отговор на въпроса за отговорността или липсата на такава относно предприети действия или допуснати бездействия по повод прекратяване на дейността на клона на „Олимпик“ в България очакваме да бъде получен от назначената от прокуратурата проверка на заместник-председателя, ръководещ управление „Застрахователен надзор” на КФН, и на самото управление. На управление „Застрахователен надзор” е възложено да извърши детайлен анализ на рисковете в сектора, за който отговаря. КФН уверява засегнатите клиенти на „Олимпик“, че ще положи всички усилия в рамките на предоставените й от закона правомощия да защити техните интереси и да ги информира своевременно относно правата им и процедурите за защита на тези права”, се казва още в изявлението на КФН.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Агайн: Има проблеми и рискове в застрахователния бизнес 16| 4381 |22.08.2018 . Ралица Агайн подаде оставка 8| 3575 |21.08.2018 . БСП: Оставка на министър Цачева и Ралица Агайн 4| 3755 |21.08.2018 . Бизнесът скочи срещу Бисер Петков заради хората с увреждания 4| 4231 |20.08.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ