Реклама / Ads
8| 6370 |29.05.2020 НОВИНИ

Горанов отчете цифри, но не и организацията на контрола над хазартния бизнес

.
Владислав Горанов
Действително е допуснато едно съществено нарушение от страна на Комисията по хазарта, което в момента се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не.
 

"С утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение на налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператора, с което е допуснато невнасяне на посочената в моето изложение сума".

 

Комисията по хазарта е утвърдила частично “нищожни” правила, по които са оперирали „Еврофутбол“, „Евробет“, „Ню Геймс“ и „Национална лотария“. И четирите компании са свързани с бизнесмена Васил Божков. Заради неправилното формиране на държавни такси по хазартните игри компаниите имат образувани 8 акта и задължения за близо 700 милиона лева.

 

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който участва в петъчния парламентарен контрол. Той информира депутатите за събирането на дължимите данъци и такси от хазартния бизнес.

 

Въпросът към Горанов бе отправен от народния представител от БСП Румен Гечев относно организацията на контрола за събиране на дължимите към бюджета плащания на данъци и такси от Държавната комисия по хазарта от фирмите в хазартния бизнес.

 

Над 3000 проверки за извършени в комисията от 2015 г. до 2019 г., каза министър Горанов. От  проверките са съставени необходимите документи и в случаите, при които е констатирано нарушение на закона са съставени актове - 378.

 

350 са издадените наказателни постановления. Наложените имуществени санкции са в размер на 1 411 000 лв. За този период НАП е извършила 815 проверки на лица, извършващи хазартна дейност. Съставени са 506 акта и 254 наказателни постановления на стойност 190 319 лв., отчете още Горанов.

 

Депутатът от БСП Румен Гечев коментира, че шефът на Комисията няма нито една проверка. "Забранено му е, очевидно, да прави там проверки", каза Гечев. По думите му събраните средства от Комисията не са достатъчни, за да се покрият заплатите в нея.

 

Припомняме, че от опозицията вече поискаха оставката на финансовия министър, а причина за това стана ситуацията около бизнесмена Васил Божков, за който държавното обвинение твърди, че е укрил от държавната хазна задължения в размер на 700 млн. лева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5940 |29.05.2020 Горанов обяснява в НС как контролира събирането на данъци в хазарта . 3| 6097 |28.05.2020 МРРБ отчете ниски приходи от тол такси. Мисли да увеличи обхвата на системата . 9| 5226 |24.05.2020 ”Демократична България”: Правителството да отчете важността на образованието и културата . 10| 5085 |24.05.2020 На 24 май премиерът накара Горанов да похвали ниското ДДС за книгите, докато инспектират шосе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads