Реклама / Ads
0| 2764 |29.04.2023 НОВИНИ

Гореща точка: Судан. Въздушни удари, артилерийски огън и нарушено споразумение за мир

.
Тътен от въздушни удари разтърси Судан, въпреки споразумението за примирие, постигнато между враждуващите страни. Артилерийският огън продължава, а гъст черен дим обхваща части от столицата Хартум. Боевете в Судан навлязоха в трета седмица. Стотици са жертвите. Десетки хиляди избягаха.
 

Боевете между суданската армия, ръководена от генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, и паравоенните РСФ, командвани от неговия заместник, превърнал се в съперник, Мохамед Хамдан Дагало продължават и към този момент, върпеки че двете страни се споразумяха да удължат със 72 ч. временното примирие, което да позволи на цивилните да напуснат страната. Според споразумението, постигнато с посредничеството на чужди страни, примирието трябва да продължи до полунощ в неделя. 


Борбата за власт между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) избухна на 15 април и събуди замразен от две десетилетия конфликт в района на западен Дарфур. 


Армията разполага реактивни самолети или дронове срещу силите на RSF в квартали в столицата. Има блокирани граждани заради продължаващите сражения, а опасенията са и от хуманитарна криза заради оскъдната храна, вода, гориво и енергия. 


Най-малко 512 души са били убити и близо 4200 са ранени според данните на ООН. Допуска се обаче, че броят им вероятно е по-висок. Сред ранените има и български гражданин, който не е тежко пострадал и е бил евакуиран. По информация на Министерството на външните работи 34 българи са напуснали Судан. Някои наши сънародници са отказали да се евакуират. 


Взаимни са обвиненията за нарушаване на временното примирие. RSF обвини армията за въздушните удари по бази в Омдурман. Армията пък заяви, че паравоенната структура нарушава примирието. 


Насилието изпрати десетки хиляди бежанци през границите на Судан и заплашва да предизвика нестабилност в една нестабилна част от Африка между Сахел и Червено море.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2735 |25.04.2023 Превзеха лаборатория с морбили и холера в Судан. СЗО предупреди за опасност от биологично оръжие . 2| 2900 |24.04.2023 Гореща точка: Судан. Стотици загинали, хиляди ранени и масова евакуация . 0| 2681 |16.04.2023 Още жертви при сблъсъците в Судан. ООН зове за примирие . 0| 5497 |15.11.2022 Гореща молба: Стига ”експерти” от екрана, които търсят известност на гърба на Сашко!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads