Реклама / Ads
18| 28812 |22.06.2021 ГЛАСЪТ

Готови ли сте да платите царуването на Шиши, Билян Балев, Стоян Мавродиев и Санко Пешев в ББР?

.
Билян Балев, Мавродиев и Санко Пешев са имената, които изплуват при проверките в ББР за отпусканите огромни кредити на ограничен брой фирми, свързани с определени лица. Докато начело на банката беше Балев, бивш журналист, завършил УНСС, се взимаха еднолични решения на кого да се отпусне кредит и в какъв размер. Еднолично, защото е решавал Делян Пеевски, а Балев прокарваше разпорежданията.
 

Формално нещата са вършени според закона, но разкритията на фирмите, получили кредити показва, че се е действало на принципа „наши“ и „чужди“. Това разказаха пред Фрог нюз служители на банката, пожелали анонимност. Според тях отмъстителността на Пеевски и кръгът му е пословично. Всички трепереха и изпълняваха без да се замислят, камо ли да задават въпроси.






Ситуацията остава същата и дори още по-неприятна, когато начело на ББР е сложен Стоян Мавродиев. Още от първия ден той даде да се разбере, че е личен приятел с Пеевски и че той е най-влиятелният човек в държавата, заедно с Бойко Борисов. Това се потвърждава в изтекъл разговор между Мавродиев и бившият депуат от НДСВ Димитър Ламбовски. Шефът на ББР подчертава, че е много близък с Шиши, който пък е ОК с Борисов и има сделка с Доган. Освен това Шиши не давал Борисов да подаде оставка по време на протестите през лятото на 2020 г…

 

Източници, близки до предишната власт, твърдят, че фирмата „Консулко“ на Мавродиев е правила почти 80% от регистрациите на офшорни компании. За двайсетина години Мавродиев е събрал огромна банка с чувствителна информация за важни хора в политиката и магистратурата, които са регистрирали свои фирми в офшорни зони или чрез подставени лица. Голяма част от тази информация той предоставил на Пеевски и Борисов, като по този начин си гарантирал „чадър“ и високи постове в държавата. Сотир Цацаров също притежавал тази информация и това го направило абсолютен фаворит за шеф на КПКОНПИ.   

 

Говори се и за някакви гей компромати, но това вече е в сферата на жълтите и кафявите медии.

 

През този период кредит в размер на 120 млн лева е получил Санко Пешев. Той вече бил известен в определени среди с близостта си до Пеевски и договори за ремонт на жп линии с огромни печалби.






От ББР преди време отговарят на питане на 5Gmedia по повод кредита: „Кредитът, отпуснат на Санко Пешев, е под 70 милиона евро, какъвто е “тавана” за кредитиране в ББР. Кредитът беше изряден и банкируем, с необходимите обезпечения, както и с отличен бизнес-план, който изобщо не оставяше съмнения за навременното му и редовно погасяване.”

 

Припомняме, че в бизнес-плана са 130 супер-луксозни апартаменти в близост до Miraggio, на брега на Егейско море в Гърция. Според публикации на агенции за недвижими имоти, на “Касандра” 1 кв.м. застроена площ се търгува за минимум 4 000 евро.

InLife, медията, която е отразила официалното откриване на Miraggio през юни 2016 г., пише, че инвестицията на руските собственици, построили комплекса, е била 22 милиона евро. През ноември 2019 г. Miraggio става собственост на фирмата International Investments на българския бизнесмен Санко Пешев, брат на председателя на БСП в столичния кв. Красно село и административен директор на вестник “Дума” Иван Пешев. Това предполагало, че Санко Пешев е близък до ръководството на БСП. Всъщност е приближен на Пеевски.

 

Зад големият кредитополучател от ОББ Интернешънъл инвестмънтс ЕАД стои бизнесменът Санко Пешев. Компанията е собственик на ултра луксозен комплекс в Гърция, а бизнесменът Васил Божков е категоричен, че той Пешев представлява интересите на Делян Пеевски.

 

Въпросът е, дали сегашното управление на ББР, което не е свързано със скандалите от времето на Балев и Мавродиев, ще поеме тяхната вина. Възможно е в един момент новите да се окажат и с обвинения за неща, които са вършили други. Служители на банката недоумяват, защо сегашната управа проявява криворазбрана лоялност, поемайки чужда вина.






И ако се проследи пътят на парите, дали няма са стигне до едно чекмедже?

 

Освен това, съмненията, че някои от взетите огромни кредити няма да бъдат върнати, все повече се засилват. Най-вече заради съмнителните обезпечения. Някои балъци в банката може и да отидат на съд, но милионите ще плащаме всички ние.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 19199 |02.06.2021 Готови ли са прокуратурата и тайните служби да пролеят кръв заради Борисов? Да! . 27| 44576 |17.09.2020 Готови са отговорите на въпросите на Европарламента. Ето черновата . 56| 28274 |25.03.2020 Не им вярвам поне по 10 причини. За властта са готови на всичко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads