Реклама / Ads
4| 3838 |13.03.2024 НОВИНИ

Говорят руснаците от Сибирския батальон, който защитава Украйна от Русия. Какво знаем за него?

.
Източник: Сибирский Батальон/Telegram
В ранните часове на 12 март руските държавни медии алармират за случилото се. Съобщава се, че няколко украински военни части, съставени от руски бойци, са се опитали да преминат от Украйна в Русия
 

Емануел Шазе, "Kyiv Independent". Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 

Руското министерство на отбраната заяви, че е "осуетило опита на Киев да извърши пробив в руската гранична територия в Белгородска и Курска област", като добави, че нахлуването е станало "едновременно в три посоки".

 

Междувременно частите, за които се твърди, че са участвали в нападението, заявяват, че операцията продължава.

 

Въпреки че това не е първият случай, в който части, съставени от руснаци, които се борят за Украйна, казват, че преминават на руска територия, този път за първи път навлязоха нови формирования.





Обявен през октомври и обучаван през цялата зима, новият батальон "Сибир" взе участие в нахлуването заедно с по-рано сформирания легион "Свобода на Русия".

 

Сибирският батальон е третото подразделение, създадено от Украйна за руски граждани, които искат да се включат в борбата срещу Кремъл. Батальонът беше предназначен предимно за етническите малцинства, идващи от Сибир, включително буряти, якути, туванци и други.

 

Сибир, студен северноазиатски регион, който обхваща 77% от територията на Русия, е дом на различни етнически малцинства, които до голяма степен са били лишени от права от руската държава.

Девет от десетте най-бедни руски региона по отношение на GRP (брутен регионален продукт) на глава от населението са региони със значително малцинствено население. Пет от тях се намират в Сибир.

 

Добавянето на още едно руско подразделение към украинските въоръжени сили е по-скоро свързано с информационната война, отколкото с увеличаването на бойния капацитет на Украйна, твърдят експерти.

 

"Руските доброволчески батальони, сражаващи се заедно с украинците, са аспект на войната, който може да има малка пряка разлика на фронтовата линия, но ще има непропорционално въздействие по отношение на информационните дейности, морала и влиянието върху населението на Русия и нейното ръководство", казва Киър Джайлс, старши консултант на програмата "Русия и Евразия" в Chatham House, пред Kyiv Independent.

 

През зимните месеци кореспондентът на Kyiv Independent посети полигон близо до Киев, който се използва от новосъздадения батальон "Сибир" - подразделение в състава на редовните украински въоръжени сили.

 

Мъжете провеждаха активна подготовка в продължение на седмици в очакване на призива да бъдат изпратени на фронта, за да защитават Украйна срещу страната, която някога са наричали свой дом. Всички тези мъже бяха дошли от Русия и нямаха търпение да се бият у дома.





От самото начало на пълномащабната инвазия руските граждани масово бягат от родината си. Повечето от тях се установяват в чужбина. Няколко от тях обаче се сражават доброволно за Киев.

 

"В края на 2022 г. постигнахме споразумение с Международния легион на украинските въоръжени сили за редовно набиране на доброволци, първо в рамките на Руския доброволчески корпус, а от 2023 г. - със Сибирския батальон, и се опитваме да набираме по 20-25 доброволци месечно", казва Денис Соколов, съосновател на Гражданския съвет - руска организация в изгнание, която помага за набирането на руски граждани да се бият за Украйна.

 

Ако първоначалната оценка е положителна, доброволецът преминава през дълъг процес на проверка, преди да подпише договор и да се присъедини към следващата група новобранци на път за Украйна.

 

По време на процеса, който може да отнеме месеци, на кандидатите се провеждат онлайн курсове по тактическа медицина и им се предоставя основно оборудване. Всички доброволци са цивилни граждани и никой от кандидатите не е бивш войник или военнопленник в Украйна.

 

За десетките мъже, които успешно са преминали тестовете досега, започва етапът на обучение.

 

Инструкторът на батальона, украинец от Киев, известен под псевдонима Батя, е прекарал повече от година на фронтовата линия, където е бил раняван няколко пъти.

 

"Те стават военнослужещи по договор, както всеки друг войник. Всеки боец се регистрира във въоръжените сили, преди да бъде изпратен на фронтовата линия", казва инструкторът.

 

За много украинци е трудно да се доверят на руснаците, дори на тези, които са готови да се бият срещу Кремъл. За Батя това не е проблем.

 

"Прекарвам много време с тях и не мога да не им се доверя. Първо, ние сме братя по оръжие, заедно влизаме в бой. Ако имах и най-малкото съмнение в тях, не бих могъл да го направя", казва той.

 

"Те успешно са преминали през проверка и аз се доверявам на този процес. Вярвам, че те ме подкрепят на 100%".

 

22-годишният Малий е етнически башкирец. Израснал е между река Волга и планината Урал и е решил да вземе оръжие, за да защитава Украйна през пролетта на 2023 г.





"Родителите ми не одобриха това, защото се страхуваха за мен", казва той. "Не заради страната, към която се присъединявах".


Малий заяви, че е отвратен от войната, която Русия води срещу Украйна.

 

"Представете си само, че от ден на ден съседът ви идва и плячкосва страната ви, в продължение на много години вкарва войски и не само окупира територии, но и убива и изнасилва цивилни, граби, това е пълен хаос и анархия", добави той.

 

32-годишният Перун, бивш инженер от Москва, който е прекъснал всички семейни връзки с руските си роднини, е сред руснаците, които са решили да се присъединят към батальона с цел да помогнат на Украйна да победи и да продължат живота си в Украйна. Партньорката му е украинка, с която се запознава в Донецк през 2013 г., година преди той да бъде окупиран от Русия.

 

"Ще остана тук и ще бъда част от тази велика страна", казва той.

 

Перун знае, че заради решението си да се бори за Украйна няма път назад.

 

"Спрях да общувам с приятелите си в Русия. Вече не чувствам, че имам нещо общо с тази страна. Сред хората, които познавах, има такива, които смятат тази война за гнусна, но други клонят към двусмислието и са убедени, че заплахата от НАТО е реална."

 

Друг боец, който се подвизава под псевдонима Джони, на 32 години, напуска Русия през февруари 2022 г., когато страната започва пълномащабната си инвазия в Украйна.

 

Първоначално се установява в чужбина, а след това негови приятели му помагат да се свърже с Гражданския съвет, който набира военен персонал за Украйна. През октомври се присъединява към Сибирския батальон.

 

Семейството му не знае, че той се сражава за Украйна, и Джони се разочарова от тези, които са останали в Русия.





"Мислех, че в Русия ще има революция, когато започна мобилизацията - това беше моята грешка", казва той.

 

"Когато започна пълномащабната война, реших да се присъединя към всеки батальон в Украйна, към който можех. Още от ученическите си години винаги съм се борил срещу режима на (Владимир) Путин".

 

С думи, които повтарят тези на неговите съратници, той решително гледа към украинската победа. "На първо място трябва да освободим всички територии, а след това да унищожим напълно режима на Путин".

 

За хора като Малий, Перун и Джони няма възможност да се върнат в Русия - те ще бъдат арестувани и преследвани като предатели.

 

В Украйна те са внимателно наблюдавани и ще трябва да докажат лоялността си, като поставят живота си на карта, за да защитят хората, които са се клели да защитават от своите.

 

Въпреки че официално формированията са част от въоръжените сили на Украйна, украинските власти са склонни да омаловажават участието на Украйна в операциите на тези части на руска територия.


"Легионът "Свобода на Русия", Руският доброволчески корпус и Сибирският батальон действат на територията на Русия като независими части, тъй като са съставени от руски граждани. Нещо повече, те се намират у дома си", заяви Андрий Юсов, говорител на украинското разузнаване, след нахлуването на 12 март.

 

Тези операции често се тълкуват като рекламни акции - предназначени както да изпратят сигнал до руските власти и населението, така и да насърчат повече новобранци да се присъединят.

 

"Това е част от комбинирана и координирана информационна кампания на Украйна за поставяне на руското ръководство в напрежение и за уведомяване на населението, че то няма да бъде предпазено от последиците от войната", каза Джайлс.





"Като оказва психологически и информационен натиск в двата края на украинската фронтова линия, както отвъд границата в Белгородска област, така и в окупирания Крим, Украйна държи руското ръководство в неизвестност, а също така го поставя под напрежение, независимо от това колко значими или незначителни могат да бъдат в действителност нахлуванията в Русия", добави той.

 

"Засега, разбира се, нямаме надеждни източници за това какво точно е постигнато, но това показва на руското ръководство, че трябва да укрепи този район на границата, за да демонстрира на собственото си население, че е способно да защити страната, а това, разбира се, ще отвлече войски и ресурси от други райони на фронтовата линия, където Украйна е под заплаха".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2720 |13.03.2024 Путин пак плаши: Русия е готова за ядрена война . 0| 2445 |13.03.2024 Вече е сигурно: Байдън срещу Тръмп на изборите през ноември . 6| 3162 |13.03.2024 Евгений Кънев: С "Турски поток" Русия има силен коз да продължава натиска върху Австрия да ни блокира за Шенген . 4| 3119 |13.03.2024 "Алфа Рисърч": За 60% от българите членството в ЕС няма алтернатива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads