Реклама / Ads
2| 2751 |04.08.2023 НОВИНИ

Градовете ще могат да кандидатстват за проекти за 2 млрд. лв.

.
Проекти чакат градовете
До края на 2023 г. регионалното министерство пуска две големи процедури за кандидатстване по новата програма „Развитие на регионите“ 2021 - 2027 година. МРРБ ще обяви кандидатстване за общински проекти за близо 2 млрд. лв., което е повече от половината от целия бюджет на оперативната програма.

Самите проекти ще се подават в първото тримесечие на 2024 година, като покриват като дейности почти всички сфери в градското развитие.

 

Това става ясно от актуализираната индикативна годишна работна програма по програмата за 2023 г. Изпълнението на новите оперативни програми се забави, като това е факт във всички страни-членки на ЕС покрай късно приемане на нормативната рамка, като политическата криза у нас допълнително забави нещата.


650 млн. лв. ще бъдат отпуснати по процедурата за развитие на 10 водещи общини, които са основни центрове на растеж - Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград. Градовете са обединени в клъстери, като разпределението на парите е за Видин и Плевен 21,57%, за Русе, В. Търново, Варна - 27,79%, за Бургас, Ст. Загора, Пловдив - 27,61%, и за Столична община и Благоевград - 23,03%. Ще се подкрепят три вида проекти – на територията на една община, на територията на клъстера или на територията на цялата страна. За общински и клъстерни проекти се предвижда да се заделят 70% от парите, останалите 30% са за проекти за цялата страна. Разработването на проектите няма да е лесно, защото се изисква интегриране на различни нива – между различни заинтересовани страни, различни административни територии, на мерки от различни сектори. Част от средствата ще са запазени преимуществено за инвестиции в социално включване, жилищно осигуряване, образование и здравеопазванеq mrte fye $Iehd$=


До края на годината предстои да бъде обявена и процедура за 1,3 млрд. лв. за развитие на други 40 общини извън 10-те центъра за растеж. - Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков, Сандански. Ще бъдат подкрепени и мерки на територията на селски райони, които остават извън плана за развитие на земеделието, като здравна инфраструктура, енергийна ефективност, туризъм и др. И тук има ресурс, заделен целево за социално включване, здравеопазване и образование. Финансирането е разпределено между регионите за развитие на база четири индикатора – население, територия, брутна добавена стойност и състояние на инфраструктурата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2444 |01.08.2023 България е втора в ЕС по риск хората ѝ да не могат да си позволят интернет . 15| 2684 |29.07.2023 Полша алармира: Бойци на ”Вагнер” могат да се представят за мигранти, за да влязат в ЕС . 5| 2632 |27.07.2023 Министър Цоков: Обмисляме седмокласниците, които са в болница, да могат да се явят на НВО през есента . 9| 2603 |23.07.2023 Иван Шишков, кандидат за кмет на София: Управлението на ГЕРБ бе потресаващо, градовете се политизират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads