Реклама / Ads
2| 2917 |02.06.2021 НОВИНИ

Граждани съдят София заради мръсния въздух

.
След поредица от черни рекорди по отношение качеството на въздуха, който дишат столичани, сагата с притеснително високите нива на фини прахови частици в атмосферата и липсата на действия от страна на местните власти продължава. Граждани планират да съдят София заради мръсния въздух, който нанася щети на човешкото здраве.
 

Над половината от станциите за мониторинг в София са регистрирали нива на замърсяване с фини прахови частици в пъти над законовата норма през изминалата 2020 г. Става дума за 35 пъти повече от допустимото, пишат от Euronews. Правна организация, която работи с граждани, потвърждава, че местната власт в столицата не е изпълнила законовите стандарти през последните 10 г.

 

Шестима граждани, които работят съвместно с еко активистите от “За Земята” и правната организация “ClientEarth” са категорични, че кмета Йорданка Фандъкова и нейния екип не са свършили почти нищо, за да подобрят качеството на въздуха, който столичани дишат. Настоящите планове според тях няма да постигнат целите за 2024 г., както е било обещано. Става дума за лимити, определени от Европейския съюз за допустимите нива на фини прахови частици. Идеята е да се защити общественото здраве.

 

Правните претенции на гражданите са мотивирани от неспособността на местната управа да отговорят адекватно на големите замърсявания на въздуха. По този начин е било нарушено правото им да дишат чист въздух, а това е така от над 10 години. Според Ивайло Хлебаров от "За Земята" голяма част от преждевременните смъртни случаи са резултат именно от това. Той посочва още, че публичните ресурси за борба с този проблем на практика се разходват без ясни мерки и начин да се проследи тяхната ефективност.

 

Според неправителствената организация Европейски алианс за обществено здраве в София има най-голям дял жители, които използват автомобили в Европа. Данните показват, че в града има близо 0,8 коли на възрастен, докато средното ниво за големите градове в ЕС е около 0,5. Нарастването е регистрирано в годините между 2016-2020.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3341 |01.06.2021 МО в БСП – София: Дигитализацията и оптимизирането на социалните услуги е необходимост . 17| 7882 |01.06.2021 Кьовеши пристига на крака в София, за да види какви ги върши Гешев . 26| 3798 |31.05.2021 Радев: Недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования . 0| 2923 |30.05.2021 Продължава ваксинирането в парковете на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads