Реклама / Ads
6| 3871 |01.03.2023 НОВИНИ

Граждани скандират в подкрепа на Морфов: "Мафията е и в Народния театър!", "Оставка!", "Ще свалим Васил Василев!"

.
Източник: БГНЕС
Протестиращи се събраха пред Народен театър ”Иван Вазов” в подкрепа на режисьора Александър Морфов, който беше дисциплинарно уволнен, предаде БГНЕС.
 

Актьорът Валери Йорданов каза, че е очаквал той също да бъде уволнен.

 

"Продължавам да очаквам. Още миналата седмица г-н директорът беше внесъл към г-н министъра, изпълняващ длъжността, да бъде премахнат от тази длъжност. Това е да си измием ръцете", заяви той. "Ще се борим до последно, защото нещата излязоха извън контрол – и на политици, и на управляващи, и извън обещания, и т.н., за което има факти", отбеляза актьорът.

 

По думите му Велислава Кръстева, която доскоро беше пиар на Народния театър, има друго назначение и може би ще бъде народен представител. Йорданов обясни, че е разбрал от свои разплакани колеги, че Морфов е бил уволнен.

 

"Просто трябва да разберат политици и бизнес, че нямат право да се месят в сферата на изкуството и в сферата на културата", добави Йорданов.

 

Актьорът, съосновател и председател на Фондация "Аскеер" Милен Миланов каза: "Аз нямам никакви колебания и за мен не е въпрос на избор. Моят избор е направен в далечните ми юношески години, когато съм решил да стана актьор и оттогава имам преклонение към артиста.

 

За мен Сашо Морфов е артист в цялата тази ситуация. Затова даже не бих казал, че това е избор между артиста и администратора." По думите му Александър Морфов няма да остане в историята на българския театър с това, което в момента се случва в Народния театър, а с изключително значимия си принос за българския театър.

 

"Мафията е и в Народния театър!", "Оставка!" и "Ще свалим Васил Василев!", скандираха протестиращите граждани.

 

Журналистът Иво Инджев също е на протеста. "Тук съм по простата причина, че знам колко важен е всеки глас в подкрепа на кауза, когато говорим за принципи. Самият аз съм минал по този път и съм напълно наясно какво означава да бъдеш подкрепен или да не бъдеш подкрепен тогава, когато си застанал на принципни позиции и жертваш личния си комфорт за това", обясни той.

 

Вида Пиронкова, автор, композитор и творец, каза пред БГНЕС, че е на протеста, за да подкрепи Александър Морфов и да изкаже възмущението си от това, което се случва в културните среди години наред. "30 години съсипване и унищожаване на културата и изкуството на тази наша малка страна с толкова малко творци, които все още живеят тук и все още са живи", заяви жената, като добави, че много от творците, забравени от държавата, вече не са на този свят.

 

"Тези малцина, които се осмеляват все още да правят висше изкуство в Народен театър "Иван Вазов", биват по някакъв сталинистки начин изгонвани, уволнявани, дисциплинарно. Това е неприемливо за моя морал, възпитание, образование", каза още Пиронкова, която сподели, че е крайно възмутена и много гневна. Тя изрази надежда Морфов да остане в България след "този позорен случай".

 

Аделина Банакиева е на протеста като човек, който е зрител. "Искам и 12-годишният ми син, не само аз да го водя на театър, искам той да води децата си на представленията на Сашо, защото те трябва да бъдат видени. Трябва да можеш да почувстваш представленията на Сашо и трябва да имат право децата ни да гледат представленията на Сашо, а това кой е пиар на театъра няма никакво значение", коментира тя пред БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3389 |01.03.2023 Стефан Янев категоричен, че не е просил подкрепа от Гергов и Ковачки . 2| 3097 |01.03.2023 Граждани и творци пред Народния театър в защита на уволнения Морфов . 3| 3234 |25.02.2023 Стотици се събраха във Варна на шествие в подкрепа на Украйна . 0| 3175 |24.02.2023 Нетаняху продължава да губи подкрепа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads