Реклама / Ads
1| 4137 |03.03.2020 НОВИНИ

Грип от тип Б се завръща с пълна сила, учениците излизат в грипна вакация

.
Грип от тип Б се завръща с пълна сила. В редица населени места учениците излизат в грипна ваканция заради повишения брой на заболелите. По препоръка на здравните власти до 6-и март, включително, във всички училища в областите Бургас, Шумен и Перник се прекратяват учебните занятия.
 

Препоръка да не се учи до края на седмицата заради повишаване на заболеваемостта от грип има и за училищата в общините Варна и Благоевград. До 6-и март е преустановен учебният процес и в габровските общини Дряново и Трявна. До 4-ти март включително е ваканцията за учениците в добричката община Дългопол, както и в силистренската община Дулово, съобщи БНР.

 

От утре до 6-и март, включително, всички училища в община Варна затварят врати. Заболелите са 168 на 100 000, преобладава грип тип Б. Предприемат се и ограничителни мерки за свижданията в болниците и в детските и в женските консултации.

 

За Варненска област предстои да се реши дали се удължава грипната ваканция в община Дългопол, която беше обявена преди ден, и дали в община Провадия, където в едно от училищата има повече болни деца, ще се обяви грипна ваканция, но това ще стане ясно на 4-ти март. За останалите общини ще се решава поетапно, в зависимост от нивото на заболеваемост.

 

До края на седмицата няма да има учебни занятия в Бургаска област. Броят на заболелите от грип надхвърли епидемичните стойности, каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров. На учениците, които излизат в грипна ваканция до края на седмицата, той препоръча да не се събират по много, да избягват масови мероприятия на закрито, а когато се събират много хора в една кинозала, в молове и в кафенета, ръцете трябва да се мият по-често и да се спазва лична хигиена.

 

Районната здравна инспекция в Перник препоръча учениците да излязат в тридневна ваканция след националния празник. Предложението е за цялата област и е във връзка с двойни скок на регистрираните случаи на остри респираторни заболявания в региона, като най-много са болните във възрастовите граници от 0 до 29 години.

 

Предвид това и доказаната циркулация на грипни вируси тип А и тип Б, и с цел ограничаване интензивността на епидемичния процес местната здравна инспекция предлага 4-ти, 5-и и 6-и март да бъдат обявени за неучебни. За повечето ученици в региона това ще бъде втората грипна ваканция тази година, а за възпитаниците на начално училище „Архимандрит Зиновий”, основно училище „Христо Смирненски” и за Техническата професионална гимназия „Н. Й. Вапцаров” в Радомир - третата поред грипна ваканция.

 

Районната здравна инспекция в Благоевград препоръча на кмета на общината да освободи децата от училище в периода 4-6 март, а в детските градини да се приемат само здрави деца. Това потвърди д-р Веселка Мончева, ръководител на дирекция „Контрол върху заразните болести“. Тя уточни, че поради увеличения брой на заболявания в ученическа възраст от грип Б се предлага чрез предписание до кмета на община Благоевград да освободи той децата за три дни - сряда, четвъртък и петък, от 4-ти до 6-и.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4718 |29.02.2020 Ангел Кунчев: Ще има грипна ваканция, доставят се термокамери на границата до края на седмицата . 0| 4080 |29.02.2020 Грипът се върна в бургаско с нова сила . 2| 5049 |29.02.2020 Шефът на ВМА: Грип В, който идва, е по-опасен от коронавируса. Презапасяването не върши работа . 14| 4420 |24.02.2020 Нови огнища на птичи грип в Пловдивско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads