Реклама / Ads
6| 3577 |28.01.2022 НОВИНИ

Гриша Ганчев е оправдан и на втора инстанция по захарната афера

.
Гриша Ганчев Източник: БГНЕС
Гриша Ганчев е оправдан и от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по т.нар. захарно дело, което продължи седем години в Специализирания съд, съобщава lex.bg.
 

От решението на АСНС става ясно, че оправдан на две инстанции е и синът му Данаил, както и още седмина подсъдими. Единственият осъден, и то условно е Милко Талев, който е правнук на писателя Димитър Талев. Той е осъден за данъчно престъпление, защото е декларирал фиктивни доставки на продукти и е приспадал данъчен кредит, като укритите данъци са за близо 200 000 лева. Първата инстанция му беше наложила наказание 3 години затвор, пак условно, което АСНС е намалил на две. В останалата част присъдата на спецсъда е потвърдена.


Ганчев, който е собственик на "Литекс комерс" и на футболния клуб "ЦСКА-София", беше даден от прокуратурата на съда през 2015 г. за данъчни престъпления в размер над 700 000 лева, като според прокуратурата това е ставало чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според обвинението продажбите били извършвани чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд комерс" АД и "Лозев" ЕООД.


Още през 2012 г. Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група и е склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност бяха повдигнати на Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс комерс" АД, член на надзорния съвет на дружеството), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева. За участие в групата беше обвинен и Тодор Симеонов.


Разследването започна още през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев и още няколко души бяха арестувани. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда.


Оправдателната присъда на Ганчев за данъчните престъпления на първа инстанция беше подписана с особено мнение от председателя на състава Лилия Георгиева.


Апелативните съдии Георги Ушев (председател на съда и на състава), Стоян Тонев (докладчик) и Николай Димитров пишат, че не са събрани доказателства нито Ганчев да е ръководил престъпна група, нито да е вършил данъчни престъпления.


Срещу него имаше обвинение и за закана с убийство към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. Тя обаче не е била директно отправена към него и дори не му било споменато името. Бившият шеф на НАП след това няколко пъти отрече да се е почувствал заплашен и отказа да бъде конституиран като страна по делото. За нея е дал показания свидетел, който говорил с Ганчев по телефона и той му заявил: "Ще го изкормя тоя твоя човек "червенобузест"! Ще му разпоря корема, рано или късно, това трябва да ти е ясно! Но ти казвам, че ще му увия червата около ушите! Ще видиш какво ще стане!"


Тогава свидетелят изобщо не разбрал, че бизнесменът говори за тогавашния шеф на НАП, а едва след медийното оповестяване на случая и арестите на сина на Ганчев и останалите допуснал, че заплахата е към Стефанов. След това въпросният свидетел се срещнал с шефа на НАП и му предал думите на Ганчев. И двете инстанции обаче оправдаха бизнесмена, като в решението на АСНС се казва, че обвинението се крепи само на свидетелски предположения и внушения.


"Въззивната инстанция е длъжна да отбележи, че на база свидетелски предположения не може да се постигне исканият от държавното обвинение резултат по осъждане на подсъдимия Гриша Ганчев за закана с убийство конкретно спрямо свидетеля Красимир Стефанов", пише съдът и разяснява, че в разговора дори не е споменато името на Стефанов, а Ганчев говори за "червенобузест", който може да бъде всеки човек с подобни физиологични белези.


Според съда Ганчев не е целял заплахата да стигне до бившия шеф на НАП, а е била само израз на емоционална реакция пред близък познат, след като синът му е бил задържан.


"В това отношение заканителните думи са били използвани импулсивно, като са носели единствено емоционален заряд и са изразявали гняв и яд, но в действителност не са целели да предизвикат страх от осъществяването на заканата у когото и да е било", мотивира се съдът. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.


Още преди да приключи първото дело срещу Ганчев, Специализираната прокуратура го прати на съд и по второ дело, в което е обвинен за лидер на още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар, което още не е приключило на първа инстанция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3600 |14.10.2021 Пеканов: Планът дава значим ресурс. Забавянето беше оправдано . 2| 2961 |14.09.2021 Експерти: Масовото поставяне на бустерна доза ваксина не е оправдано . 28| 36825 |06.09.2021 Борисов с оправдание за снимките с чекмеджето, пак Радев е мишена . 5| 4401 |04.08.2021 Пореден шамар за прокуратурата! Проф. Асена Сербезова окончателно оправдана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads