Реклама / Ads
5| 44211 |11.03.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Гроздан Караджов:Хората с трудов стаж преди 2000 г. ще получат с 20% по-ниски пенсии

.
Гроздан Караджов
Реформите в пенсионната система създават повече проблеми, отколкото положителни реакции. 37% от бъдещите пенсионери ще получат по-ниски суми. Хората с трудов стаж преди 2000 г. ще получат с 20% по-ниски пенсии.
 

Това заяви в предаването „Лице в лице” по бТВ Гроздан Караджов – бивш депутат от Реформаторския блок. Той обясни, че информацията идва от документи на Националния осигурителен институт.

 

„Това става на база на последните промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване от миналата година. Никой от нас нито е разбрал, нито е чул – малцина са специалистите, които са разбрали това нещо. Не е сигнализирано, че от тази година за онези хора, които имат стаж от преди 2000 г. няма да участва във формирането на пенсията им”, каза Караджов.

 

По думите му, това не е първата реформа проведена на тъмно. Той припомни, че през 2000 г. е имало промяна, според която е трябвало да се получава пенсия спрямо трите най-добри години от трудовия стаж, а после била премахната.

 

„Липсата на регистър от преди 2000 г. е причината, която се изтъква от страна на чиновниците. Те казват „Ние не сме водили добре тетрадките си”, но документи се попълваха, трудови книжки. Дори като фалираше предприятие – те се предаваха към държавния архив. Въпрос на търсене е”, допълни политикът.

 

Гроздан Караджов заяви, че по негови изчисления от промяната ще рефлектира с минимум 20% намаление на пенсията.






„Въпросът е къде отиват тези пари от осигуровките до 2000 г. НОИ казват – да на едни ще се намалят, но на другите ще им се увеличат. Това е крайно несправедливо. С такива промени се разбива доверието вътре в държавата, институциите. Заобикаля се принципът на справедливостта”, заяви още той.

 

Караджов посочи, че реформите в пенсионната система създават повече проблеми, отколкото положителни реакции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5472 |30.01.2015 С подобрени условия за работещите в добивния бранш беше подписан новият отраслов трудов договор . 0| 5430 |10.11.2014 Все по-малко българи са наети на трудов договор . 3| 6065 |19.10.2011 Синдикати и работодатели оспорват промени в трудовия закон . 0| 5706 |29.07.2010 Стартират кампания срещу трудовия терор в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads