Реклама / Ads
0| 5481 |30.01.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С подобрени условия за работещите в добивния бранш беше подписан новият отраслов трудов договор

.
Проф. Лъчезар Цоцорков (в средата) и председателите на синдикалните организации се поздравяват след подписване на договора
Компаниите от минерално-суровинния бранш показаха за пореден път, че работят прозрачно и с грижа за работниците и служителите. Това е сигнал, че човека, неговата сигурност, стандарт на живот, здраве и безопасност са поставени на първо място, заяви при подписването проф. Лъчезар Цоцорков, председател на Българската минно-геоложка камара.
 
От името на работодателите отрасловия колективен трудов договор беше подписан от проф. Цоцорков. А за синдикатите го подписаха инж. Валентин Вълчев, председател на ФНСМ- КНСБ и инж. Владимир Топалов, председател на СМФ „Подкрепа”.

Минималната заплата за работещите в дружествата от минерално-суровинния сектор е по-висока с коефициент 1.4 спрямо минималната работна заплата за страната. За всяка година придобит трудов стаж се заплаща допълнително възнаграждение в размер на 0.9% от основната заплата за работещите при надземни условия и 1% за работещите при подземни условия. Въпреки дефлацията за последните две години, беше договорено увеличение на минималната стойност на безплатната храна. Синдикатите и работодателите се договориха още да обсъждат перспективите за съхраняване и разкриване на работни места.

Освен в социално-битовата сфера, нови, по-добри условия за работещите бяха постигнати и в социалното партньорство, условията за синдикална дейност и здравословните и безопасни условия на труд. Като целта е да се повиши жизнения стандарт на работещите в добивната промишленост.

Договорът се отнася за отрасъл „Проучване, добив и преработка на минерални суровини”. Неговото действие е за срок от две години.

С този документ се уреждат въпросите на трудовите и осигурителните отношения-доходи, трудова заетост, социално обслужване, условия на труд, социално партньорство.

Документът е приложим за всички заети в минерално-суровинния отрасъл, тъй като през 2011 г. този ОКТД беше разпрострян за целия бранш.

Българската минно-геоложка камара е национално-представителна неправителствена организация на бизнеса в областта на добива на подземни богатства и свързаните с това дейности в България, учредена през 1991 г.
В нея членуват 116 дружества, в които са заети над 30 хиляди души.

Камарата е член на Българската стопанска камара, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, на Европейската асоциация на минната промишленост, металните руди и промишлените материали /ЕВРОМИН/ и на Европейската асоциация за въглища и лигнити /ЕВРОКОЛ/.

Българската минно-геоложка камара подкрепя Глобалния договор на ООН и е активен член на Българската мрежа на ГД на ООН.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5463 |08.10.2014 Кабинетът "Близнашки" тегли заем за инфраструктурни подобрения . 5| 6239 |28.01.2014 НСИ отчете подобрение в бизнес климата . 1| 5745 |03.12.2013 Хърсев предрече затягане на условията за кредитиране . 13| 6774 |05.11.2013 Fibank предлага нови преференциални условия и фиксирана лихва от 5.5% по жилищен кредит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads