Реклама / Ads
0| 7110 |27.07.2022 НОВИНИ

Гроздан Караджов: Комитова е обещала на протестиращите фирми 1.2 млрд. лева

.
Гроздан Караджов Източник: стопкадър, Евроком
Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова е обещала на протестиращите фирми 1.2 млрд. лева. Това стана ясно от думите на наследника й в редовното правителство Гроздан Караджов.
 

„В основата на протеста на пътните строители стоят два факта. Първият е, че октомври-ноември миналата година тогавашното ръководство и министър са подписали с тях споразумение за прекратяване на договорите, в които са признали изцяло тези вземания и са записали като крайна дата, след която всичките суми се дължат – 30 юни. В протоколите на АПИ е записано, че по устното разпореждане на министъра на регионалното развитие УС на АПИ взима тези решения и в тези решения се признават всички сертификати, които са ги представили в АПИ. Всички тези суми, за които си говорим сега, става дума за 1.2 млрд. лева, са обещани“, коментира той в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по „Евроком“.

 

„Тези договори не са по ин хаус, а са договори за ремонт и пътна поддръжка“, уточни Караджов.

 

По думите му и държавата, и фирмите са постъпили некоректно: „Първият, който е сгрешил, е държавата. АПИ е държавна институция. Тази работа е била извършена през 2021 г., но сега след 30 юни е изискуема и от 30 юни се трупат лихви на над 500 млн. лева. Това са много лихви, защото знаете, че лихвата при просрочие е над 10%“.

 

„Кирил Петков прави внушения. Днешното повествование на колегата Петков е във връзка с това, че едва ли не АПИ е ощетила държавата, защото е прекратила обществените поръчки. АПИ през месец април публикува новите условия за обществените поръчки за поддръжката на пътищата през следващите 3 години. Тези поръчки ги отмени Комисията за защита на конкуренцията, не ги е отменила АПИ. АПИ не обжалва, защото има твърде рестриктивни условия в тях, в полза на държавата. Ние измислихме тези условия и това нещо беше дискутирано и беше съгласувано на среща при премиера. Кой е виновен за тези условия?“, попита Гроздан Караджов.

 

„Народното събрание може да прибере хората от улицата като развърже ръцете на служебното правителство“, убеден е той.

 

„В самото начало виждат желание на партиите извън статуквото да направят нещо, макар и трудно, начело с едни млади хора от „Продължаваме Промяната“, това на мен ми изглеждаше чудесно. Смятам, че се вписвах много добре в подобна реформаторска функция, защото обществото стагнира. Идва нещо, което се заклева, че ще направи промяната, а стана ясно, че тези хора изобщо не стават за работа. Те към държавата се отнасят така, както биха се отнесли в детската градина към конструктора си, нямат никакво можене“, коментира още министърът на регионалното развитие в оставка.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4179 |27.07.2022 Бивш шеф на АПИ хвърли вината за лунните пейзажи по българските пътища върху Комитова . 0| 3083 |27.07.2022 Караджов: Не АПИ, а КЗК отмени решенията за ремонт. ПП се упражняват върху пътищата, значи сме в кампания . 0| 2950 |27.07.2022 Премиерът в оставка: Гроздан Караджов да освободи шефа на АПИ . 0| 6292 |10.07.2022 Гроздан Караджов: ”Бебетата” с милиардите са на Асен Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads