Реклама / Ads
3| 3987 |01.10.2018 НОВИНИ

Груевски призова Заев да подаде оставка

.
Никола Груевски зове Заев да подаде оставка Източник: БГНЕС
Референдумът в Македония постигна 36% избирателна активност - доста под необходимия праг от 50.
 

91% от гласувалите са подкрепили членството на страната в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора с Гърция. Премиерът Зоран Заев обяви победа за демокрацията и призова опозицията да гласува промени в Конституцията, с които страната да приеме ново име, ВМРО-ДПМНЕ призоваха кабинета да подаде оставка.

 

Референдумът приключи с доста по-ниска от очакваната избирателна активност - дори предварителните проучвания даваха 49% активност, а тя е към 36% при около 98% от обработените бюлетини. Малко по-късно през деня ще бъдат публикувани окончателните резултати. Над 90% са гласували за европейското бъдеще на Македония.

 

Премиерът Зоран Заев късно снощи обяви, че в крайна сметка мнозинството от македонци са се произнесли за това страната да стане член на НАТО и ЕС и заяви, че е време конституцията да бъде променена. Ако Народното събрание не вземе това решение, Заев обяви, че най-вероятно ще бъдат свикани предсрочни избори. От опозицията видяха победа в големия брой македонски граждани, които не излязоха да гласуват.

 

Минути след края на изборния ден премиерът Зоран Заев обяви, че въпросът на референдума е събрал около 600 000 гласа - повече, отколкото всяка една партия някога е печелила на парламентарни избори.

 

Зоран Заев заяви също така, че е време промените в Конституцията да влязат в Парламента. А през това време лагерът на бойкотиращите излезе по улиците.

Хиляди македонци, бойкотиращи референдума и доволни от резултата, се събраха в центъра на Скопие, за да отпразнуват, както те тълкуват, победата.

 

Под звуците на македонския национален химн и народни песни, бойкотиращите референдума обявиха Договора от Преспа за името с Гърция за невалиден и поискаха оставката на правителството. Според бойкотиращите Македония трябва да влезе в ЕС и НАТО, но без смяна на името, цитира БНТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4504 |30.09.2018 Заев заплаши с предсрочни избори, постави улитматум на ВМРО-ДПМНЕ . 2| 3810 |08.09.2018 Меркел подкрепи Заев за промяната на името на Македония . 0| 3867 |06.09.2018 Момчил Неков призова млекопроизводители и преработватели да се обединят, за да се защитят в ЕС българското кисело мляко и бяло саламурено сирене . 0| 4149 |04.09.2018 ”Уикилийкс”: Груевски е приел името Северна Македония преди 10 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads