Реклама / Ads
0| 2649 |18.08.2022 НОВИНИ

Гутериш се среща с Ердоган и Зеленски

.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Тайип Ердоган в Украйна. Във фокусът на разговорите им ще бъде споразумението за износ на зърно, както и опасенията около Запорожката АЕЦ.
 

Тристранната среща бележи първите лични разговори между Ердоган и Зеленски след инвазията на Русия в Украйна, въпреки че турският лидер се е срещал два пъти с руския президент Владимир Путин през последните месеци. Ердоган и Зеленски ще обсъдят "всички аспекти" на двустранните отношения между Анкара и Киев.


Тримата лидери ще проведат съвместна пресконференция след срещите си в Лвов, важен транзитен пункт за украинските бежанци, насочващи се на запад към Европа.


Гутериш, който пристигна в Лвов в сряда следобед, планира в петък да посети черноморското пристанище Одеса, където износът на зърно е възобновен съгласно споразумение с посредничеството на ООН, насочено към облекчаване на влошаващата се продоволствена криза. В събота той ще пътува до Съвместния координационен център в Истанбул, който се състои от служители на Русия, Украйна, Турция и ООН, които наблюдават черноморския износ на украинско зърно и торове. 


Ключова тема в срещите ще бъде ситуацията около Запорожката АЕЦ - най-голямата централа в Европа. Тревогите са от нова ядрена катастрофа. Украйна и Русия се обвиняват взаимно за обстрела близо до ядрената централа в Източна Украйна, която руските сили превзеха в началото на инвазията. Заводът все още се експлоатира от украински техници.


Гутериш, който последно посети Украйна през април, тази седмица обсъди условията за безопасно функциониране на атомната централа с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, предадоха от руска страна. Организацията на обединените нации заяви, че може да помогне за улесняване на посещението на инспектори на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), но от Кремъл считат, че всяка мисия, която преминава Киев, е опасна. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2767 |17.08.2022 Ердоган заминава за Украйна. Ще договоря примирие . 0| 2965 |16.08.2022 Зеленски, Ердоган и Гутериш се срещат в четвъртък в Украйна . 0| 4870 |12.08.2022 След срещата при Радев: На 1 октомври по интерконектора с Гърция потича газ, хората да кажат за преговори с „Газпром“ . 0| 3186 |12.08.2022 Радев свиква среща заради газовата връзка с Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads