Реклама / Ads
1| 2160 |31.07.2024 НОВИНИ

Хамас: Ликвидирането на Исмаил Хания е страхлив акт, който няма да остане ненаказан

.
Исмаил Хания Източник: БГНЕС
Радикалното терористично формирование Хамас заплаши с отмъщение след убийството в Техеран на лидера му Исмаил Хания, за което обвини Израел. Редица държави осъдиха покушението, което повишава напрежението в Близкия изток.
 

Представители на Хамас определиха убийството на Исмаил Хания като "страхлив акт, който няма да остане ненаказан".

 

Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей се закани да отмъсти на "ционисткия режим". Палестинският държавен глава Махмуд Абас на свой ред осъди категорично убийството на лидера на Хамас, а Ирак алармира, че то застрашава стабилността на региона.

 




Хания е най-високопоставеният член на Хамас, убит след атаката на групировката срещу Израел на 7 октомври. Той беше водещият събеседник на посредниците, които се опитваха да договорят прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на израелските заложници. Катар изрази съмнение, че неговото посредничество в преговорите може да се увенчае с успех.

 

"Политически атентати и продължаващ обстрел срещу цивилни не са добра предпоставка за водене на преговори за мир", написа министър-председателят шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани в социалната мрежа "Х".

 

Израел не се стреми да увеличи напрежението, но се готви да се справи с всички сценарии, отбеляза военният министър Йоав Галант. 





Редица политици обаче посочиха, че случилото се засилва риска от пълномащабна война в региона. Египет коментира, че убийството показва липса на политическа воля в Израел за деескалация. В изявление на египетското външно министерство се отбелязва, че тази ескалация, заедно с липсата на напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Газа, радикализира ситуацията. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън беше лаконичен в първи коментар на убийството на Хания: 

 

"Това, което мога да кажа сега, е, че най-важното в момента е прекратяване на огъня, което очевидно е в интерес на заложниците и връщането им у дома".

 

"Няма да спекулирам какво въздействие може да има едно или друго събитие. Знам със сигурност, че трайният императив е прекратяване на огъня, и че ще продължим да работим в това всеки ден", изтъкна Блинкън, а шефът на Пентагона Лойд Остин не смята широкомащабна война в Близкия изток за неизбежна и потвърди позицията, че Вашингтон ще защити Израел, ако бъде нападнат. 





Германските власти апелираха за сдържаност в Близкия изток в резултат на отделните израелски удари. 

 

Часове преди лидерът на Хамас да бъде ликвидиран, Израел обяви, че при атака в Бейрут е убит най-висшият военен командир на проиранската групировка "Хизбула" Фуад Шукр. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2180 |31.07.2024 Джокович се класира за 1/4-финалите в Париж, изправя се срещу Циципас . 3| 2176 |31.07.2024 Gojira - френската метъл банда, която открадна шоуто на откриването на Олимпиадата! /видео/ . 4| 2172 |31.07.2024 Напрежението във Венецуела расте: 6-ма убити и над 700 арестувани при протестите срещу изборните резултати . 9| 2630 |31.07.2024 Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем" /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads