Реклама / Ads
3| 2741 |31.07.2024 НОВИНИ

Мартин Табаков за убийството на Исмаил Хания: Твърдото крило в Хамас ще вземе допълнително власт

.
Мартин Табаков, политолог и председател на Института за дясна политика Източник: Стопкадър: Нова телевизия
Политическият лидер на Хамас беше убит в Техеран. Исмаил Хания е загинал при въздушен удар, часове след като присъства на клетвата на новия президент на Иран. Ислямисткото движение обвини Израел, но Йерусалим не е поел отговорността.
 

„За съжаление винаги в този регион, когато се стига до такива епизоди, ескалацията е най-логичната развръзка, която можем да очакваме. Въпросът е как ще реагира Иран”, посочи в ефира на Нова телевизия Мартин Табаков, политолог и председател на Института за дясна политика.

 

Опциите били няколко.





„Първата и може би най-лесна е да реагира посредством своите прокси сили – съюзници от регионалната среда. Това са прошиитски формирования в Ирак, „Хизбула” в Ливан, хутите от Йемен”, изтъкна Табаков.

 

„Въпросът е дали Иран в тази ситуация ще бъде удовлетворен, ако реши да продължи този конфликт с Израел посредством своите посреднически фракции или ще направи нещо различно. Това, което, например, видяхме през април месец, когато от територията на Иран бяха изстреляни 300 ракети и безпилотни летателни апарати. Тоест ако тръгнем към този вариант, реакцията на режима в Техеран ще е много по-сериозна, отколкото е стандартно при такива размени на удари”, отбеляза Табаков.

 

По думите му преговорите за примирие стават все по-трудни.





„Няколко часа преди на тази елиминация на Хания, станахме свидетели на това как този път Израел призна, че са елиминирали един от основните военни командири на „Хизбула” в Бейрут. Мотивацията за преговори от страна на Хамас автоматично намалява”, смята анализаторът.

 

Според него Исмаил Хания е бил прагматичен и се е застъпвал за преговори с Израел и за преустановяване на бойните действия, което във времето може да стигне и в примирие. „Сега твърдото крило в Хамас ще вземе допълнително власт”, категоричен бе Табаков.

 

Специалистът подчерта, че ескалацията допълнително ще влоши положението на заложниците и ще затрудни освобождаването им, което е един от основните приоритети на правителството на Нетаняху.





„Почти 300 дни след започването на войната, Хамас изглежда изключително уязвен като военна инфраструктура, като кадрови потенциал, но все още не е унищожен, което също беше приоритет на Нетаняху”, уточни експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10082 |31.07.2024 Над 100 рискови инвеститори в САЩ, включително създателят на LinkedIn, обявиха подкрепата си за кандидатурата на Камала Харис . 1| 8749 |31.07.2024 МВнР: Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина . 3| 2658 |31.07.2024 Зеленски: Светът сега казва, че Русия трябва да бъде представена на втората среща на върха . 3| 4438 |31.07.2024 След спецакция на ГДБОП: Трима задържани и иззети големи количества дрога за милиони левове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads