Реклама / Ads
1| 2242 |12.08.2024 НОВИНИ

Израелските сили продължават операциите си в близост до Хан Юнис в ивицата Газа

.
Източник: БГНЕС
Израелските сили продължиха днес операциите си в близост до южния град Хан Юнис в ивицата Газа на фона на международния натиск за сключване на споразумение за прекратяване на боевете в палестинския анклав и предотвратяване на по-широк регионален конфликт с Иран и неговите съюзници, информира Ройтерс.
 

Докато ожесточените сблъсъци в няколко района на ивицата Газа продължаваха, палестинското терористично формирование Хамас реагира скептично на най-новия кръг от преговори, реализирани с посредничеството на Египет и Катар, които трябва да се проведат в четвъртък, като заяви, че не вижда никакви признаци на движение от израелска страна.

 

В изявление от вчера групировката изтъкна, че посредниците трябва да принудят Израел да приеме предложението за прекратяване на огъня, въз основа на идеите на американския лидер Джо Байдън, което Хамас е приел, "вместо да се стреми към по-нататъшни кръгове от преговори или нови предложения, които биха осигурили прикритие за агресията на окупацията".





Двама източници, близки до Хамас, посочиха пред Ройтерс, че групировката е убедена, че новият призив за преговори е бил предварително координиран с Израел, за да се възпрат реакциите от страна на Иран и ливанското шиитско движение "Хизбула" във връзка с убийството на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в Техеран и на високопоставения военен командир и ръководител на стратегическото подразделение на шиитската групировка Фуад Шукр.

 

"Може да се каже, че това е леко отхвърляне. Ако Хамас получи работещ план, израелски положителен отговор на предложението, което беше приела, нещата може да се променят, но засега Хамас смята, че (израелският министър-председател Бенямин) Нетаняху няма сериозни намерения за постигане на споразумение", коментира официален представител, близък до посредническите усилия.

 




Реакцията на Хамас на преговорите идва в момент, когато подготовката за по-мащабна конфронтация се повиши, като Вашингтон разпореди разполагането на подводница с управляеми ракети в Близкия изток, а ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" ускори разгръщането си в региона.

 

Израелският военен министър Йоав Галант е казал на американския си колега Лойд Остин, че Иран се подготвя за мащабна военна атака срещу Израел, съобщи в социалната мрежа "Х" Барак Равид, добре осведомен репортер на "Аксиос нюз" (Axios News).

 

Израел се подготвя за мащабна атака от миналия месец, когато при ракетен удар бяха убити 12 младежи и деца в окупираните от Израел Голански възвишения, а в отговор Израел уби високопоставения командир на "Хизбула" Фуад Шукр в Бейрут. Ден след тази операция Исмаил Хания беше убит в Техеран, което доведе до закани за ответни мерки срещу Израел, припомня Ройтерс.

 




Потенциалната ескалация на напрежението подчертава до каква степен Близкият изток е разтърсен от войната в Газа, която навлезе в 11-ия си месец. Според израелските данни при воденото от Хамас нападение срещу градове и кибуци в Южен Израел са били убити около 1200 души, като повече от 250 души са били взети за заложници – един от най-опустошителните удари срещу Израел в историята.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2228 |12.08.2024 Мъск ще интервюира републиканеца Тръмп в социалната мрежа "Х" . 4| 2274 |12.08.2024 Журналист: Целта на украинските действия е да покажат на руското общество, че Путин не е всемогъщ и не контролира всичко . 3| 2216 |12.08.2024 Правосъдният министър има готовност да стане част от новия служебен кабинет . 9| 2887 |12.08.2024 Съдът пусна Биляна Петрова предсрочно от затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads