Реклама / Ads
15| 2200 |07.08.2024 НОВИНИ

Яхия Синуар е новият ръководител на Хамас - един от "мозъците" на атаката от 7 октомври

.
Яхия Синуар
Хамас обяви, че лидерът на палестинското ислямистко движение в Газа Яхия Синуар е новият ръководител на цялата организация, след като досегашният ѝ водач Исмаил Хания бе убит миналата седмица в Техеран, предаде Франс прес.
 

"Движението за ислямска съпротива Хамас обявява номинацията на лидера Яхия Синуар начело на политическото бюро на движението", се казва в изявление на палестинската групировка.







Няколко минути, след като бе обявено, че Синуар е новият политически лидер на Хамас, от ивицата Газа бяха изстреляни ракети срещу Израел. Отговорност за това пое военното крило на Хамас.

 

Израелската армия и израелските власти обвиняват Синуар в това, че е един от "мозъците" зад безпрецедентната атака на Хамас срещу израелска територия на 7 октомври миналата година.

 

Яхия Синуар бе определен за лидер на Хамас само седмица след убийството на Хания. Иран и Хамас твърдят, че Израел стои зад убийството на Хания. Израел засега не е коментирал този въпрос. Представител на Хамас заяви, че с определянето на Синуар за ръководител на Хамас се изпраща "силно послание" на Израел, десет месеца след началото на войната в ивицата Газа.

 

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа след атаката на Хамас от 7 октомври 2023 г.

 

"Новият лидер на Хамас Яхия Синуар беше и си остава човекът, от когото зависи сключването на примирие в ивицата Газа", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.





"Преговорите за освобождаване на заложниците в Газа са във финалната си фаза, от решаващо значение е засегнатите страни да работят за приключване на сделката колкото се може по-бързо", заяви Блинкън след срещата си снощи заедно с американския министър на отбраната Лойд Остин с австралийските им колеги в град Анаполис, щата Мериленд. Блинкън и Остин разговаряха с външната министърка на Австралия Пени Уонг и с военния министър и вицепремиер на страната Ричарлд Марлс в комплекса на Военноморската академия на САЩ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2174 |07.08.2024 Бедствено положение в Харманли и Тополовград. 10 екипа на пожарната и хеликоптер гасят огъня . 0| 2193 |07.08.2024 Парламентът ще обсъжда заплащането и условията на труд на медицинските сестри . 0| 2179 |07.08.2024 Слънчево време днес, температурите се покачват . 10| 2645 |06.08.2024 Ще пази ли Турция българското небе? Само "Възраждане" е против

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads