Реклама / Ads
3| 2518 |30.04.2024 НОВИНИ

Хампарцумян: Българската икономика се справя по-добре, отколкото би трябвало

.
Левон Хампарцумян
"Начинът на живот е това, което ще реши демографската криза. Ключовото нещо за демографията е как е подредена държавата". Това заяви в ефира на NOVA NEWS финансистът Левон Хампарцумян.
 

"Демографската криза ще се задълбочи или положението ще се подобри, ако тук живеем по-добре. Защото тези, които напускат, са най-динамичната работна ръка, дори да е ниско квалифицирана. Същевременно ни напускат и висококвалифицирани хора, които не искат да ги управляват някакви алфа глигани", каза още той.





"Ще ви кажа нещо парадоксално. Българската икономика се справя по-добре, отколкото би трябвало. Но може много, много по-добре, защото както пише в Талмуда, истината се познава в сравнението. Няма нужда да се сравняваме с Чехия, с Германия, с държави със стара индустрия. Може да се сравняваме с Румъния, която беше зад нас и Хърватия, която тръгна след нас. Ще видите, че те имат по-добри икономики, по-добри заплати, по-голяма заетост, по-висока добавена стойност. Всичко тгова зависи от начина, по който сме си подредили икономиката. Трябва образованите хора да имат желание да останат тук да работят. Българските деца добре се представят в чужбина, печелят олимпиади, но колко от тях остават тук да работят - не много, защото някъде другаде те намират по-добро приложение на уменията си", коментира той.

 

Станчев сподели същото мнението, че в икономически план страната ни се справя много добре. Той посочи, че по-голяма част от хората работят в частния сектор.

 

"В Румъния и Хърватия се случва нещо друго, за да са по-добре. Там не се преследват тези, които ядат баницата. Преследват се тези политици, които им осигуряват по-голямо парче от баницата, т.е. тези, които я дават. Затова в крайна сметка хората там не се чувстват като тиквеници, което се случва в България, което се вижда от избирателната активност, което е като изисквания към политиците у нас, като поведение от страна на политиците", коментира икономистът Красен Станчев.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2454 |30.04.2024 Бюджетната комисия прие забраната на реклама на хазарт в медиите, но по билбордове може . 0| 2456 |30.04.2024 Експерт алармира: Работят 80 и 90-годишни медсестри и акушерки, за да не се закрие дадено отделение . 6| 2516 |30.04.2024 Лена Бориславова: Никой не е над закона. Ще се откажа от имунитета си ако бъде пречка за разследване . 3| 7296 |30.04.2024 Командирът на ВСС: Догодина ще получим всички осем F-16, български пилоти ще летят на тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads