Реклама / Ads
0| 22315 |09.09.2022 НОВИНИ

Хампарцумян плашещо за всички, които изплащат кредити

.
Левон Хампарцумян
Банкерът Левон Хампарцумян коментира в ефира на предаването ”Твоят ден” по NOVA NEWS, че е много вероятно в борбата с инфлацията, понеже включва повишение на лихвите, да се стигне до рецесия. ”Някои неща ще трябва да се свият. Енергийният проблем си остава. ”Газпром” всъщност е едно оръжие. Това не е нормална търговска компания”, каза той.

"Аз не мисля, че ще видим резки скокове в лихвите, но тенденциите са към повишаване. Това е очакван процес. Дали това ще доведе до рецесия и икономическо забавяне, предстои да видим. При всички случаи ще има определени затруднения. Ще стане по-трудно за някои да си изплащат кредитите", коментира банкерът.

 

Хампарцумян обясни, че това, което се говори е, че Европейската централна банка прогнозира 2-2.5% основна лихва догодина по това време.

 

"Сега лихвата е 0.75%. Ако проблемът стане системен, и ако се види, че обслужването на ипотечните кредити става непосилно за преобладаващата част от хората, които са ги взели, тогава ще се помисли за удължаване срока на ипотеката. Или някакъв вид реструктуриране, или нещо друго, което би направило обслужването на кредитите поносимо. Разбира се, всичко това не води до икономически растеж. Това са ефектите, които биха могли да настъпят от това как ще върви борбата с инфлацията. Когато едно нещо започне да струва повече, отколкото трябва, ограничаването на потреблението му е също антиинфлационен ефект. Ако искаме да се справим с инфлацията, трябва да ограничим рязко всички не необходими разходи. Ако можем да пестим от енергия, и неща, които рязко са поскъпнали, ние пращаме сигнал на продавачите, че увеличаването на цените не може да бъде безкрайно", каза Хампарцумян.

 

Затягането на кредитирането при всички случаи ще се отрази и върху степента на икономическа активност, и ще има последици и върху имотния пазар, каза за БТА д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН.


"В момента "ястребите" (представители на централните банки, които искат увеличаване на лихвените проценти) в ЕЦБ взимат превес, като вчера на пресконференцията след заседанието на централната банка стана ясно, че предстоят нови увеличения на лихвените проценти", допълни Събев.


Старши икономистът в "Институт Отворено общество" Георги Ангелов посочи, че ЕЦБ демонстрира сериозен ангажимент в целта си да пребори инфлацията. По думите му процентът на увеличение на лихвите от вчера обаче е недостатъчен към този момент, за да предизвика преобръщане на кредитирането в България и на ипотечния кредит.


"На този етап по-скоро ще продължи да расте кредитирането, но трябва да знаем, че ЕЦБ обяви, че ще има следващи вдигания на лихвите. В някакъв момент това ще се отрази и отпускането на заеми ще започне да забавя темповете си. Това би било положително, защото ипотечното кредитиране и пазарът на недвижимости прегряват и трябва да се охладят, което ще помогне да избегнем един нов балон в този сегмент", каза още Ангелов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2431 |05.09.2022 Нинова дава на съд всички, които твърдят, че е изнасяла оръжие за Украйна . 0| 2627 |02.09.2022 За газ се преговоря с всички, включително и с „Газпром“, потвърди говорителят на служебния кабинет . 0| 2406 |02.09.2022 Кремъл плаши: Ще спрем петрола на всички, които наложат таван на цените . 0| 4209 |27.08.2022 Хампарцумян: „Газпром“ е една от елитните дивизии на руската армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads