Реклама / Ads
17| 4672 |30.03.2015 НОВИНИ

Хампарцумян: Тенденцията засега е към ниски лихви

.
Левон Хампарцумян
Който се чувства, че има знание за престъпление, той трябва да може да отиде веднага при прокуратурата или в ако не там, то в редакцията на Ню Йорк Таймс, напр., заяви по НТВ банкерът Левон Хампарцумян по повод интервюто на колегата му Цветан Василев, дадено вчера.
 
Има ограничение за кредитирането на свързаните лица, което е нарушено. Става дума за до 25% от капитала, уточни той. Според него ставало дума за неустойчив бизнесмодел, при когото, когато нещо се разклатело, се тичало при политиците за спасение. Трябва да се изследват внимателно причинно-следствените връзки на такива бизнесмодели, личностните отношения са нещо вторично, каза Хампарцумян.

Според него банковият надзор бил влязъл с много формално задължение. По повод срещата на Василев с управителя на БНБ Хампарцумян каза, че не знаел какво точно си говорили двамата, но повтори, че бизнесмоделът на банката бил грешен. Ако една банка зависи прекалено много от един или няколко клиенти, това означава неустойчив модел. Ако това се направи, има ясни правила как това се оповестява и как се третират тези кредити със свързани лица.

Хампарцумян каза още, че имало налице лихвени бюлетини и лихви от 8,5% от банката, която той самият е управлявал, никога нямало и той не можел да даде.

Пеевски съм виждал няколко пъти по делови повод и не мога да кажа, че го познавам, но мисля, че ролята му в българската икономика се преувеличава, каза още Хампарцумян и призова медиите да докажат кое е градска легенда и кое не, както и поведението на Пеевски.

За Иван Искров каза, че оставката му била въпрос на лично решение, репутация и отговорност, които били важни като независимостта на Централната банка.

По повод падането на лихвите по депозити Хампарцумян коментира, че тенденцията засега била към ниски лихви. Когато дефлацията изчезне и започне инфлация, ще се увелици основната лихва, но това е далеч. Кредитите бавно поевтиняват; колкото по-стабилна е средата, толкова по-евтин е кредитът. И не препоръча на когото и да било да се занимава с валутни операции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5710 |24.02.2015 Желявска и Крънч* засега остават в СГС . 1| 5249 |24.02.2015 Убедиха тютюнджиите да не протестират, засега . 8| 4696 |24.02.2015 Министър Танев: Нови учебници няма да се пишат засега . 11| 4777 |30.01.2015 Хампарцумян: Въпрос на съвест е Искров да подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads