Реклама / Ads
8| 5219 |24.02.2010 НОВИНИ

Хаос и мъгла в Комисията “Анти-Станишев”

.
Временната парламентарна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната една година от мандата на предишното правителство”, по-известна просто като Комисията “Анти-Станишев” удари сякаш на камък. В хаос, мъгла и неясноти витаят и очакванията за някакви конкретни резултати от дейността й.
 

Много вероятно е на на заседанието, планирано за утре, да бъде обсъдена идеята за второ искане за удължаване на срока на възложената й от кабинета “Борисов” проверката за необпределено време. Формалният повод за този финт е, че продължават да постъпват сигнали от граждани, неправителствени организации, общини, някои от членовете на комисията се самосезират по публикации в медиите, които досега са повече от 100.

Припомняме, че Комисията “Анти-Станишев” бе създадена през септември 2009 година. В рамките на два месеца тя трябваше да направи обстойна проверка и излезе с изводи за дейността на кабинета на тройната коалиция през последната година, както и да предложи законодателни промени с цел премахване на всякакви пропуски, за да не се натъква новият кабинет на същите пречки и да не допуска същите грешки. Впоследствие дейността на комисията бе удължена с още четири месеца.

За първите два месеца членовете на комисията успяха да се съберат два пъти - веднъж, за да изработят правилник за дейността си и втори път – по какви теми и как ще работят. През периода на удължаване депутатите успяха да проведат още едно заседание. Председателят на комисията Стоян Мавродиев оспори броят на заседанията – макар да били по-малко от 10, са повече от 3. Нещо повече, дори беше похвалено ръководството за неговата “активна работа”, въпреки, че до нищо конкретно не са стигнали от депутатът от РЗС Дарин Матов.

Два са големите проблеми, пред които се изправя комисията. Единият от тях е свързан с незадоволителните отговори, които получават на свои запитвания по конкретни сигнали от питаните институции – министерства, общини, областни управи. Другият е малкият бюджет, с който разполага комисията. Той е символичен и не позволява наемане на сътрудници, експерти и консултанти. Комисията няма никакъв административен апарат, който да комплектова информацията и да прави анализ, обобщават членове на комисията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5019 |01.02.2010 Шефът на комисията по хазарта подаде оставка . 7| 5646 |05.02.2010 Комисията Кушлев запорира хотел на Доган . 0| 5109 |02.02.2010 Дянков назначи нов шеф на комисията по хазарта . 11| 5118 |20.01.2010 БСП с недоверие към комисията за конфликт на интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads