Реклама / Ads
5| 4283 |04.03.2019 НОВИНИ

Харалан Александров: Бракът е на мода заради разпад на институциите

.
Харалан Александров
Увеличаването на браковете не е по икономически причини. Става дума за социално оздравяваване. Свързвано е с усещането, че институциите са в разпад. Бракът е институция и желанието за това е породено от нуждата от някакви устои.
 

Това каза пред бТВ социалният антрополог Харалан Александров, който коментира последните социологически данни, които показват, че броят на разводите е голям, над 50% от децата са родени в неясната правна област на "съжителството без брак", но има ръст в слючването на брак.

 

По думите му България се проявява като средноевропейска държава – у нас човек от средната класа може да оцелее икономически и без да е минал под венчило. „В по-бедните общества и в по-традиционните общества институцията на брака гарантира социалния статус на жената, която е по-уязвима в тези общности, както и легалният статус на децата”, обясни той.

 

По думите му „от гледна точка на качеството на човешките отношения, които са фатално важни за израстването на психическо, социално и морално здрави индивиди, няма разлика” между това да дали родителите са женени, или не. Александров допълни, че в католическите държави, където разводът не е приемлив, просто младите спират да се женят.

 

С развиването на цивилизацията все по-важен става индивидът и все по-малко важна става неговата семейна принадлежност – в традиционните общества е фатално важно от кой род си. 

 

По думите му у нас през последните години „има нещо като мода” около ритуала на брака: „Този период, в който се държахме така, сякаш можем да живеем без авторитети, без институции и без социална свързаност, за щастие, отминава”. Напоследък доста млади хора избират да минат през ритуала на брака. Тази показност - да си център на вниманието, да имаш булченска рокля, изглежда нужно на хората отново.

 

Ние сме достатъчно богати за да си позволим да оцеляваме поотделно. Увеличаването на браковете не е по икономически причини. Става дума за социално оздравяваване. Свързване е с усещането, че институциите са в разпад. Бракът е институция и това поражда нуждата от някакви устои.

 

Последните данни на Евростат за ЕС датират от 2015 г. Литва е абсолютен лидер със 7,5 брака на 1000 души, следвана от Румъния със 7, Германия – с 5 и т.н. Средното за евросъюза са 4,3 брака на 1000 души, като България е малко под това с 4. Зад нас са държави като Испания и Словения.

 

През 1965 г. браковете са били двойно повече – средно 7,8 за 1000 човека. По-новите данни на НСИ все пак показват малко по-добра картина – от 21 167 брака в България през 2012 г., към 2017 г. вече говорим за 28 593.

 

В ЕС расте броят на разводите – през 2012 г. на 2,2 млн. брака са се падали 946 000 развода. Освен това, Евростат отича и почти 6-кратен скок на броя на извънбрачните деца у нас за 30 години. Докато през 1986 г. процентът на извънбрачните деца у нас е бил около 10%, през 2016 г. той достига 59%.  В това отношение ни изпреварва само Франция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4273 |18.02.2019 Харалан Александров: Случаят в Кюстендил е характерен за културата на гетото . 2| 4486 |10.01.2019 Доц. Харалан Александров: Който не е протестирал, той не е получил каквото иска . 1| 3885 |02.11.2018 Харалан Александров: Има здрава интуиция, че трябва нещо да се направи, ако видиш дете в риск . 5| 5348 |01.11.2018 Викторио Александров: Купувах на детето пюре, после тичах с пистолет...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads