Реклама / Ads
3| 3169 |19.12.2022 НОВИНИ

Хартиената бюлетина ще остане, въпреки президентското вето, прогнозира конституционалист

.
Народното събрание ще преодолее президентското вето върху промените в Изборния кодекс и хартиената бюлетина окончателно ще бъде върната. Тази прогноза направи в студиото на Българската национална телевизия конституционалистът доц. Наталия Киселова. 
 

Мнозинството в парламента, приело промените в ИК е достатъчно, за да се окаже, че ветото на държавния глава е проформа. За връщането на хартиената бюлетина се обявиха ГЕРБ, БСП, ДПС и 1 глас от “Български възход”. Държавният глава наложи вето, малко след като стана ясно, че първият мандат за съставяне на правителство (отишъл в ръцете на ГЕРБ) ще бъде неуспешен и няма да събере нужната подкрепа. Ветото бе поставено като условие ПП да направят опит за сформиране на правителство. 

 

“В сряда или в четвъртък най-късно в НС ще бъде внесено за прегласуване наложеното вето и предполагам, че ще стигнем до повторно приемане и държавният глава ще бъде длъжен да обнародва закона“, посочи Киселова. 

 

Според нея вероятността за съставяне на кабинет в рамките на този парламент е нищожна. По-вероятно е да се отиде на избори. Доц. Киселова посочи, че  в момента процедурата за формиране на правителство се съобразява с други процедури, които нямат общо, а именно законите, които трябва да бъдат приети по Плана за възстановяване и устойчивост.


По думите ѝ има съществено разминаване между усилията, които демонстрират политиците по студиата и онова, което се случва в Народното събрание. Защото вместо да се концентрират върху двете задачи – да се формира правителство и да бъдат приети онези законопроекти, с които България се е ангажирала, политиците са се концентрирали да изслушват министри.


Киселова смята, че всички в Народно събрание в момента искат да са в опозиция на правителството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2987 |06.12.2022 Скандал заради Шенген: ПП обвиниха "хартиената коалиция" за ветото на Нидерландия . 10| 4374 |03.12.2022 Даниел Лорер: Връщането на хартиената бюлетина ни костваше Шенген . 6| 3112 |02.12.2022 Мирослав Иванов, ПП: В траур съм заради хартиената бюлетина. Ще има злоупотреби . 8| 4309 |01.12.2022 Протестиращи срещу хартиената бюлетина изпълниха площада пред НС /снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads