Реклама / Ads
8| 3337 |15.12.2021 НОВИНИ

Хасан Адемов недоумява какъв нов анализ за пенсиите ще правят управляващите

.
Хасан Адемов
Различните инструменти за пенсионната система има различна цена. Управляващите да кажат кой подход за пенсиите се избрали, но какъв анализ ще правят не знам, при положение, че вече има такива анализи, недоумява Хасан Адемов. Той настоя да има баланс между парите, които влизат в осигурителната система и парите, които влизат от данъци.
 

Осъвременяването на пенсиите едва ли ще покрие разходите на хората. Това заяви още депутатът от ДПС пред БНТ за преизчисляването на пенсиите. Той обясни, че от БСП държат на тази политика от години напред и винаги са предлагали преизчисляване на пенсиите. В споразумението, което подписаха коалиционните споразумение, преизчисляването на пенсиите ще се случи след анализ, каза Адемов и добави, че когато става въпрос за преизчисляване се има предвид осигурителен доход за определен период.


Когато се говори за актуализация или осъвременяване на пенсиите е това, което се случва всяка година от 1 юли по така нареченото швейцарско правило - 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от ръста на инфлацията. От месец януари се очаква с новия бюджет да се вземат новите решение, но приемането на новия бюджет се отлага. Приходите вървят добре и няма проблем с изплащането на пенсиите, увери Хасан Адемов.


Той допълни, че в Закона за бюджета на ДОО от 25 декември ще бъде 370 лева. Тези 370 лева ще получават над 1 млн. пенсионери. Минималната пенсия за стаж и възраст е политическо решение. Важният въпрос е дали ще има хора, които да получават по-нисък размер на пенсиите, отколкото през настоящата година, подчерта Хасан Адемов.

 

Линията на бедност за следващата година ще бъде в размер на 413 лева. Ако оттук нататък в рамките на дните до края на годината трябва да има решение на правителството с промяна на закона, с постановление на МС парите от социалното подпомагане да не бъде добавен в размера на пенсиите от 370 лева, за да могат да стигнат до линията на бедност в размер на 413 лева, т.е. пенсионерите да не бъдат под прага на бедността, обясни Хасан Адемов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3894 |25.08.2021 Хасан Адемов: ДПС предлага да се дадат по 120 лв. на пенсионерите за три поредни месеца . 3| 3249 |28.07.2021 Хасан Адемов: Не се знае какъв проект за актуализация на пенсиите ще внесе служебния кабинет . 5| 5032 |23.02.2021 Хасан Адемов: Дефицитът в НОИ е огромен и го плащат всички пенсионери . 3| 4337 |15.01.2021 Хасан Адемов: Промените за пенсиите се внасят в 12 без 5

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads