Реклама / Ads
47| 10619 |07.10.2023 НОВИНИ

Хекимян се обяви за "нови стандарти" за София. Терзиев го контрира: "Как се променят стандарти със същите хора"?

.
Източник: Стопкадър: Дарик радио
Двама от основните претенденти за кметския стол в София - Антон Хекимян и Васил Терзиев - се изправиха един срещу друг в първия си предизборен дебат. Кандидатите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ и ”Спаси София” говориха в ефира на Дарик радио.
 

ЗАЩО СЕ КАНДИДАТИРАТ?

 

"Обичам този град. Роден съм тук, живея тук. Всичко, което съм постигнал професионално, е тук. Децата ми са тук и искам да останат. Градът може да бъде по-красив и по-зелен. Вярвам, че може да е по-различно, да има инвеститори, да инвестираме в образование. София може и ще бъде един от най-хубавите градове за живеене и за политики, но за тази цел трябва да има смел човек, който да има визия и да може да мечтае, да преведе тази визия в действащи политики".

 

Така Васил Терзиев отговори на въпроса защо е приел да бъде кандидат за кемт на София.

 

"Живея живота на 90% от софиянци, вървя по същите тротоари. Познавам проблемите. За да бъде чист и подреден град, трябва да се работи и аз искам да го направя. Затова трябва да има въведени стандарти, за да няма ремонт на ремонта. Трябва да прекратим старите практики, за да подобрим живота на софиянци. Трябва да довършим големите инфраструктурни проекти. Да бъде сложен край на проблемите с липсата на места в детските градини", обясни от своя страна бившият журналист Антон Хекимян.

 

Двамата бяха попитани за непрекъснатите ремонти по ул. "Шишман".

 

"Всичко там е безобразно. За да спре разкопаването, трябва да има стандарти", отговори Хекимян.

 

"Аз се питам кой е отговорен за тях? Кой е в управление? Как се променят стандарти със същите хора? Стандарти има, те не се спазват много пъти", отговори от своя страна Терзиев.

 

Хекимян репликира, че определено за "Шишман" и за другите ремонти не е отговорен той. "Трябва да променим това. Аз съм независим. И като журналист съм задавал същите въпроси и съм търсил отговори", каза той.

 

ОБЩЕСТВЕН РЕД

 

По думите на Терзиев липсата на комуникация с гражданите е един от най-големите проблеми. Хората не усещали, че гласът им се чува и това е нещо, което се закани да прекъсне.

 

"Много е лесно да има приложение, в което хората да изпращат сигнали и снимки, по подобие на ТВ форматите. Гласът на хората може да бъде чут и аз съм човекът, който може да ги чуе", отговори Хекимян.

 

"Трябва да спрем убийствата на пътя и искам всички камери, които отговарят за трафика, да могат да се включат в системата за наказания и да няма джигити на пътя. Има гражданска енергия, която може да върви в тази посока. И заедно - хората и общината, да се обединим и да спрем джигитите на пътя", допълни кандидатът на ГЕРБ.

 

"Защо общината купува камери, които не вършат работа и не отчитат скорост?", попита го Терзиев.

 

А Хекимян му отговори: "Тези камери са трафик камери и за да се променят, са необходими законови проблеми. Камерите не отговарят технически, но няма да е скъпо да бъдат пригодени така, че да засичат джигитите на пътя и да се събират глобите", отговори Хекимян.

 

Попитани как ще се противодейства на вандалските прояви, Терзиев обясни, че това може да стане чрез видеонаблюдение на всякакви обществени обекти, активна работа на общинска полиция и активна дейност на самите граждани, които да пускат сигнали за системно нарушение.

 

"Камери със сигурност", каза Хекимян. Но попита Терзиев колко струва един общински полицай.

 

"4000 лв.", отговори кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София".

 

ПАРКИРАНЕ И ВЕЛОАЛЕИ

 

"Карам колело всеки път, когато имам възможност, и знам колко е трудно това в София. Велоалеите трябва да се свържат, трябва да се поддържат. Но трябва да се промени и мисленето. За да пожелаем да свалим някого от колата, трябва да създадем условия. Много километри велоалеи могат да бъдат изградени в София, но обещанието да изградим още няма да има смисъл, ако те не са свързани", обясни Хекимян.

 

Терзиев го засече с въпрос дали знае колко километра велоалеи има в столицата и не получи отговор. "65 км има в момента, или 116, зависи как ги броиш. Нашата визия е да има над 100 км, но те да вършат работа, а не да свършват в нищото. За да бъдат те алтернативен транспорт, трябва да има мисъл и да бъдат изградени лъчовете от кварталите към центъра", обясни Терзиев.

 

И двамата се съгласиха, че един мандат е напълно достатъчен, за да се превърнат велоалеите в транспортна инфраструктура.

 

По отношение на тротинетките Хекимян заяви, че трябва да се създадат стандарти и правила. "Това зависи от общината като контрол, но и като отговорност на хората", каза той.

 

Терзиев също се обяви "за" тротинетките.

 

ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА

 

"2000 са липсващите места за детските градини. Всички останали са яслени групи. 37 градини могат да бъдат построени", каза Хекимян.

 

Терзиев го контрира като каза, че липсват 10 000 места.

 

"Ще бъдат намалени до 6 000, но остават хиляди, за което пак трябва да се построят около 20 нови детски градини. Трябва да се промени начина на разпределение - в момента е къде живееш, а не къде работиш. Но, за да се намали трафика, трябва да се помисли детски градини да има около работата на родителите", каза Терзиев. Той напомни, че във фирмата са имали детска градина, затова бизнесът трябвало да се включи.

 

РЕМОНТ НА РЕМОНТА

 

"Когато става въпрос за обществени поръчки, трудно можем да вкараме майстори от чужбина, но можем да накараме фирмите да обучават своите работници. Защото това, което се случва с жълтите павета е недопустимо. Трябва да има стандарти", смята Хекимян.

 

Терзиев побърза да му отговори и критично го попита защо са допуснали толкова некачествени ремонти. "Всичко е сбъркано изначално", смята той.

 

“Кой наложи тези стандартни и как се променят стандарти със същите хора? Има ли политическа воля от същите на които 16-17 години не им стигна време? И планирането не е както трябва, и контролът”, отвърна Терзиев.

 

Попитани кои стари сгради биха ремонтирали веднага, Хекимян отговори, че това е "Къщата с ягодите".

 

Терзиев пък иска да превърне в музей сградата на МВР на "Лъвов мост".

 

ЧИСТ ВЪЗДУХ

 

"Заложили сме на смяна на източниците за отопление на 3000 домакинства, както и датчици за следене чистотата на въздуха", каза Терзиев. Той смята, че има голям проблем със сметоизвозването - не се извозва боклука, кофите преливат, а фирмите не се глобяват.

 

"Ако продължим с Оперативната програма - не 3, а 10 000 печки на твърдо гориво ще бъдат подменени. Доскоро са били 55 0000, вече са паднали на 30 000. Програмата трябва да продължи, каза Хекимян.

 

Относно сметопочистването бившият журналист каза, че трябва да има силна общинска фирма за чистота, трябва да се инвестира и в техника.

 

"Ако частна фирма не се справя - махаме фирмата и влиза общинска", категоричен бе той.

 

Според Терзиев трябва да се преразгледат договорите и 2025 г., когато изтичат, да се направи много по-различна тръжна процедура, да се види как да се поканят международни оператори, за да има по-голяма конкуренция. "В момента са три фирми, а плащаме повече от Пловдив", каза той.

 

Хекимян отговори, че няма нужда да се чака - договорите може да се прекратят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4710 |07.10.2023 Вътрешна проверка в благоевградския арест заради самоубийството на мъжа, взел заложници в с. Вълково . 3| 4267 |07.10.2023 Петър Витанов: Не може да имаме доверие на депутатите, ще има референдум за Трети март . 1| 4140 |07.10.2023 ЮИДП поздравява всички пожарникари с професионалния им празник . 1| 4353 |07.10.2023 Проф. Хинков: Тримата ранени в Нагорни Карабах, настанени у нас, са в тежко състояние с дълбоки изгаряния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads