Реклама / Ads
14| 6795 |17.09.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Хиляди българи остават без работа, заводите "бягат" в Румъния

.
Трагедия за хората
От началото на годината до края на август, за цялата страна са подадени 47 уведомления за масово уволнение. Става дума за около 4 хиляди души.
 

 

Напрежение в Северозапада породи предстоящо закриване на два големи завода. Хиляди остават без работа, предаде БТВ.

Близо 2500 души остават без работа, след като два завода за автомобилно оборудване – в Плевен и Мездра, обявиха, че преустановяват работа до няколко месеца.

 

950 работници от три области – Монтанска, Врачанска и Плевенска, пътуват до завода за автомобилни кабели в Мездра.


Повечето са доволни и от условията, и от възнагражденията и трудно приемат, че фирмата затваря. Всеки втори е с кредит.


„Ами, какво ще правим, питайте хората със заеми какво ще правят. Хората от селата, остават без хляб“, споделя Веселина Маринова.

 

По думите на Данаил Вутов, който вече осем години работи там, много работници пътуват от Търнава, Галиче, Алтимир, Борован, Добролево.

 

„15 години да работиш с тези хора и после из един път. Май излиза, че не сме нужни на никого“, казва Цветослава Тодорова, плачейки.

 

Някои вече са си намерили нова работа като Николай, на когото днес му е последният работен ден в завода.

 

„Всяко нещо си има начало и край и това му е краят на фирмата. Доколкото знам – много сме скъпи“, казва Николай Целов.

Собственикът на завода е японска компания. Тя планира да затвори филиала си в Мездра заради високите производствени и бързо нарастващите разходи за труд у нас.


По ирония на съдбата кметът на Мездра, с чието усилие преди 15 години предприятието отваря врати, сега ще стане свидетел на закриването му.

 

„Това е още едно доказателство, когато държавата закъснява с много мерки, в бизнеса е изключително важно да има предсказуема икономическа среда. У нас няма“, посочва кметът Иван Аспарухов.

 

Според официалната информация част от производството се мести в Молдова, другата – в Румъния. В Молдова минималната работна заплата е под 500 лева.

 

През юли германска корпорация също обяви, че до края на годината ще освободи 1300 души от завода си в Плевен, открит едва преди шест години с инвестиция за стотици милиони.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2475 |17.09.2024 Между събирач на трупове, историк и свободни хора. Първата ми въздушна тревога в Украйна . 12| 4220 |17.09.2024 Кметът Терзиев: В последния момент се реши за неучебен ден, за което се извинявам на родители и учители . 1| 2476 |16.09.2024 Внимавайте! Изкуствен интелект залива социалните мрежи с фалшиви реклами на здравна тематика . 4| 2540 |16.09.2024 Димитър Стоянов след катастрофата: Нагледахме се на спекулации на политици, които нямат понятие от авиация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads