Реклама / Ads

3| 2596 |16.02.2021

Хиновски: Промените в Закона за енергетиката целят хаос в системата

.
Не се учудвам авторите на законопроекта да целят хаос в енергийната система. В основата на това виждам ТЕЦ „Варна“ да излезе на борсата, да стане конкурентоспособна. Тя има такъв интерес, но това може да се случи и през един плавен преход.

Това коментира Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и Минен Форум за предложените смущаващи промени в Закона за енергетиката, свързани с енергийния пазар.

 

„Изпратихме нашето мнение по този законопроект в срока, в който ЕК го иска. Прибързаните промени, които се планират в момента крият риск от загуба на генериращи мощности в енергийната система. Акцентът на този законопроект е прекратяване на договорите с американските до месец юни. Добре, обаче това би трябвало да предхожда едни спокойни преговори с тези партньори, имайки предвид, че това са наши сериозни дългогодишни партньори. Изобщо не коментирам вида на договорите. Факт е, че това са централи с ключово значение за работата на енергийната система и за енергийния баланс. Поне 15-20% от енергията се произвежда от тези централи. Една такава рязка промяна ще доведе до тяхното излизане от експлоатация. Те ще спрат поради загуба на енергийност. Кредиторите им ще предявят иск за обезпеченията, а зад тях стои част и от нашата електропреносна система. Това значи, че ако те спрат работа, ние първо ще загубим голяма генерираща мощност, а на всичкото отгоре ще спадне и добива на въглища в „Мини Марица-Изток“. Спадне ли тяхното производство, те трябва да започнат да мислят за съкращение на персонала“, посочи експертът в предаването „Лице в лице“ по bTV.

 

Кой има нужда от всичко това посред зима, попита Хиновски. „Учудвам се, че през такъв тип процеси преминаха и Полша, и Унгария, но те преминават през една фаза на взаимно обсъждане с партньорите“, уточни той.

 

„Не можем да минем без тези централи, особено докато се реши какво се случва със сделката. Стъпките в тази посока трябва да бъдат разумни и въз основа на дискусия с тези партньори. Зад тях стоят големи световни банки“, смята енергийният експерт.    

 

По думите му в момента нищо не се случва. Той отбеляза, че не е чул и за сериозни преговори между централите и НЕК.

 

„Сигурен съм, че тези големи инвестиционни компании, които се търсят в целия свят, могат да ни бъдат полезни за ТЕЦ „Марица-Изток“ II, бъдещата конверсия. Вместо да поискаме опита им, ние снемаме функцията на НЕК като обществен доставчик, което също е опасна стъпка. Основната цел е НЕК да не може да плаща повече по дългосрочни договори. От тук следва верижна реакция. Гарантирам, че ако прекратят договорите, незабавно тези централи ще спрат работа. Неминуемо следва дефицит на електроенергия в страната и т.н. Не искам да рисувам апокалиптични сценарии, но при всички случаи ще има потребност от внос на енергия. Ще се разбалансира системата. Енергийният и мощният баланс ще се нарушат“, предупреди Иван Хиновски.

 

Възможно е повишаване на цената на тока, защото ако остане да работи само ТЕЦ „Марица-Изток“ II, автоматично значи по-висока цена на въглищата, себестойността на ТЕЦ „Марица-Изток“ II също ще се повиши. От всичко това следва, че средната цена на електроенергията у нас също ще се повиши“, каза още енергийният експерт.  

 

Според него целта на този законопроект била да се либерализира пазара на едро, което значи всички електроразпределителни дружества да започнат да купуват електроенергия от борсата. По думите му регулаторната система не е готова за такова излизане на борсата.

 

Иван Хиновски коментира още, че проектът за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е осъществим.

 

„Всичко в нашата енергетика е проба-грешка.  В Седми блок единствената реална алтернатива е да използваме старото оборудване за „Белене“. Седми блок е реално постижим проект, стига да се знае кой го прави. Абсурд е да правим Седми блок с тези хора, които правиха „Белене“. Този проект може да се реализира не като държавен, а като корпоративен проект с държавни гаранции“, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Окончателно приеха промените в Закона за извънредното положение 2| 2339 |12.02.2021 . На второ четене в НС влизат промените в Закона за извънредното положение 5| 2347 |12.02.2021 . Съветник на Радев за промените в НПК: Тежко уронват основни конституционни принципи 4| 2642 |10.02.2021 . Президентът Радев наложи вето върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс 15| 4466 |10.02.2021

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ