Реклама / Ads
5| 5136 |08.06.2023 НОВИНИ

Хипотетично Гешев може да си тръгне от поста главен прокурор до дни, но...

.
Главният прокурор Иван Гешев може да си тръгне от поста до дни, ако Висшият съдебен съвет гласува искането за предсрочното му освобождаване днес и президентът Румен Радев издаде бързо съответния указ, посочи пред Нова телевизия адв. Людмил Рангелов. Има обаче хипотеза, при която това гласуване може да не даде резултат - броят на подкрепилите го кадровиците да е по новия закон, който се атакува от обвинител №1 в Конституционния съд, допълни Емил Георгиев от Инициативата "Правосъдие за всеки".
 

"Интересно е с колко гласа ще бъде взето това решение. По новия закон са 13 гласа. Ако се вземе с по-малко от 17, както бе по стария закон, това решение може да е нестабилно, защото законът е атакуван пред Конституционния съд. Президентът може да изчака решението на ВСС и определението по допустимостта. Ако КС каже, че ще гледа оспорването, Радев може да се възползва от правото си на отлагателно вето и да върне на ВСС решението, за да се проведе процедурата още веднъж. В хипотезата на допуснато за гледане дело от КС ВСС ще бъде задължен да спре производството", посочи адв. Емил Георгиев от Инициативата "Правосъдие за всеки" пред Нова телевизия.

Рангелов на свой ред коментира и вариантът главният прокурор да бъде подведен под отговорност за това, че е държал конкретни досъдебни производства на трупчета. Според него това е недоказуемо.

 

“Правото за добро или лошо е формализирано и има пречки да се установи нещо подобно”, категоричен бе адв. Рангелов.

 

По думите на Емил Георгиев нещо подобно ще зависи изцяло от наблюдаващия прокурор, който ще трябва да прецени какво е отношението към подобни данни.

 

Според Рангелов Гешев трябва да остане още на поста си, за да изнесе още информация. Не се съгласи с него обаче адв. Емил Георгиев.

 

“Това, че той е главен прокурор няма значение. Правото е за всички. Когато разполага с информация, той може да я разпространява и като редови гражданин или прокурор. Нещата при него са в по-различна плоскост. Той има нужда от поста заради личното си благо. Сам каза, че се притеснява за живота си", допълни адв. Георгиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2823 |08.06.2023 ВСС започва дебата за отстраняването на Гешев . 9| 3747 |07.06.2023 Министър Славов внася във ВСС точката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев . 6| 3056 |07.06.2023 Атанасова хвали до припадък Борисов и ГЕРБ, хули Гешев . 1| 3589 |07.06.2023 АКФ: ВСС да се занимае с “Осемте джуджета” и да изслуша Гешев, Сарафов и още магистрати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads