Реклама / Ads
6| 2161 |28.09.2024 НОВИНИ

Хизбула потвърди убийството на Насрала. Западни медии: "Огромен удар за групировката и за Иран"

.
Хасан Насрала Източник: БГНЕС
Ливанската групировка Хизбула потвърди днес, че нейният лидер Сайед Хасан Насрала е бил убит, предаде Ройтерс.
 

Групировката посочи в изявление, че ще продължи битката си срещу Израел "в подкрепа на Газа и Палестина и в защита на Ливан и неговия непоклатим и почтен народ".







Израел обяви по-рано днес, че е убил Насралла предния ден при въздушен удар в южните предградия на Бейрут.

 

Телевизията на Хизбула „Ал Манар“ започна да излъчва стихове от Корана след обявяването на смъртта на Насрала.

 

Потвърждаването на смъртта на лидера на Хизбула Хасан Насрала ще бъде най-силният удар за шиитското движение за цялото му съществуване, коментира британският вестник „Файненшъл Таймс“.

 

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха днес, че са ликвидирали Насрала при въздушен удар в Бейрут – според изданието „последния от серията опустошителни удари по ливанската военизирана групировка“.

 

„Ако бъде потвърдена, смъртта на Насрала ще е връхна точка на катастрофалните две седмици за Хизбула, през които тя претърпя най-тежката поредица от удари през четирите десетилетия на своето съществуване“, пише изданието.

 

Смъртта му нанася съкрушителен удар на Хизбула, която се съвзема от интензивната кампания на израелски нападения. Това е и огромен удар за Иран, който се лишава от влиятелен съюзник, помогнал за превръщането на Хизбула в основен стълб в съзвездието от съюзнически групи на Техеран в арабския свят, пише "Ройтерс".







Според изданието смъртта на лидера може да предизвика съмнения в бъдещето на Хизбула и да заплаши Ливан със изпадане в състояние на хаос.

 

Смъртта му нанася поредица от съкрушителни удари на групировката, която още се съвзема от унижението, причинено от цялостното проникване в комуникационната ѝ мрежа, и подсказва, че един от най-страховитите врагове на Израел е дълбоко ранен.
 
Смъртта му нанася поредица от съкрушителни удари на групировката, която още се съвзема от унижението, причинено от цялостното проникване в комуникационната ѝ мрежа, и подсказва, че един от най-страховитите врагове на Израел е дълбоко ранен.

 

Един от основателите на групировката, създадена преди четири десетилетия с помощта на Иран, Насрала се издига до върха на Хизбула през 1992 г. Той заменя своя предшественик и наставник Абас Мусави на поста генерален секретар на Хизбула, след като той е убит при удар на израелски хеликоптер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2370 |28.09.2024 "Българският народ беше лишен от възможността да чуе, има и имуществени вреди". Може да свикат извънредно заседание на НС . 3| 4901 |28.09.2024 Кафявата Струма в Перник: РИОСВ установи нерегламентирано изпускане на големи количества оцветени води . 1| 2134 |28.09.2024 17 месеца след смъртта на Ани и Явор: Още няма монтирана камера за скорост . 12| 4098 |28.09.2024 “Ирпин и Буча са на 15 км от вкъщи, руснаците бяха на няма и 5 км от нас”. Българин в Украйна пред ФрогНюз за ужасите на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads