Реклама / Ads
4| 6401 |20.04.2012 НОВИНИ

Хранили уж с калмари живите скелети в "Могилино 2"

.
мащабни нарушения регистрираха в дома
Болните деца от плевенския дом, нашумял като "Могилино - 2", по документи са яли калмари и рибни филета. Това сочат резултатите от пълната проверка на инспектората на Министерството на здравеопазването.
 

Тя бе назначена след внезапно посещение на министър Десислава Атанасова, провокирано от сигнали, че обитателите на дома умират от недохранване, пише в. 24 часа. Натъкнахме се на дарения от морски дарове, които за разлика от десетки други продукти, залежали в склада, са включени в менюто още в деня на получаването им, обясни Пенка Белева, шеф на инспектората на ведомството.

"Калмарите са висококалорични, не допускам, че деца с тегло по 10-16 кг са хранени с такива деликатеси", коментира министър Атанасова. Много често през седмицата на децата се давали вафли, кроасани и пасти, което е абсурдно по наредба. Персоналът обяснил, че идеята е да наддават по-бързо. Същевременно задължителните количества сирене и кашкавал - 25 г дневно, не се осигурявали. Млякото се поднасяло със захарен сироп, което е грубо нарушение на съвременните норми за здравословно хранене. Вместо плод в 10 ч на децата давали грис или нишесте.

Проверката потвърждава първоначалните данни, че масово обитателите на дома се хранят със смесица от първо, второ и трето,пасирана в шише с биберон, независимо от възрастта им. Порциите се правели на око - вместо 200 г порцията била ту 170, ту 300. Липсвали документи за количеството и качеството на храната. В дома няма везна, не се правят конкретни заявки от шефовете на отделенията според броя и състоянието на децата, каза Белева.

Установени са сериозни пропуски в счетоводството и особено при обществените поръчки. Договорите с доставчиците били безумни. Позволявали на фирмите да променят едностранно цените 3 дни преди доставката, което по закон е допустимо само при корекция на държавно регулирана цена.

През 2010 г. доставчик прекратил договора си с дома заради нередовни плащания. Тогавашната директорка д-р Иржина Костова автоматично го сменила с нов, който работел с по-високи цени. През 2011-а нарушенията продължили, като известно време отношенията с доставчиците се договаряли устно по телефона. 1100 лв. липсват от касата на дома без оправдателни документи, стана ясно вчера. За последните 2 г. домът получил 300 000 лева дарения. По протоколите масово липсвали подписи на дарителите и получателите. При хранителните дарения пък не били посочени количествата, нито имало знак за качеството им. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 6819 |19.04.2012 Плевнелиев иска дебат за стратегическите приоритети . 17| 6616 |19.04.2012 Кирчо Киров беше освободен като премиерски съветник . 65| 6640 |19.04.2012 Б. Борисов: Станишев да намери нещо друго, да си лъска имиджа . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads