Реклама / Ads
0| 3820 |16.07.2022 НОВИНИ

Хр. Иванов: Политиката днес изглежда като детски рожден ден – всички са много обидени, че не са духали достатъчно свещите

.
Христо Иванов Източник: Youtube
Днешната политика е като бой с възглавници. На моменти изглежда като детски рожден ден, когато на всички вече много им се спи или са много обидени, че не са духали достатъчно свещите, или някой иска да плякне едно парче торта на лицето на някой друг. Но това не е процес на взимане на решения. За да има такъв процес, трябва да си възстанови разговорът.
 

Това каза в предаването „Седмицата“ на Дарик радио съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

 

„ГЕРБ и ДПС изглеждат като програма за защита на свидетели. Не отричам, че това са реални партии, големи маси хора, активисти, но върхушката представлява програма за защита на свидетели, тоест място, където те се крият в политическата система от риска да станат клиенти на правоохранителна система. Разбира се, не на българската, защото тя от тях е приведена в състояние да си затваря очите. И вчера това, което главния прокурор Иван Гешев направи в парламента беше много илюстративно за това. По тази причина те трябва да стоят далеч от изпълнителната власт. ГЕРБ и ДПС - извън кошарата на политическата власт“, предупреди той.

 

По думите му „Възраждане“ също са един друг много опасен вирус“: „Това много се подценява. Доста политически формации и хора са готови да си партнират с „Възраждане“.

 

„По метода на изключване на неприятните варианти ни остава този неприятен вариант, че ние трябва да се опитаме да реконструираме тази разпаднала се коалиция. Нямаме друга опция“, смята той и поясни: „Да, под някаква форма трябва да се разговаря с „Има такъв народ“.

 

„Честно да ви кажа, нищо не ми харесва в днешната българска политика. Защото ние се докарахме с колективни усилия до ситуация, в която няма добри опции“, коментира още Христо Иванов.

 

„Не ми харесва това, че ако отидем сега на избори, има изключително висок риск. Не бива да се заблуждаваме, че следващият парламент не е под огромна заплаха да се окаже същата такава салата, от която нищо не може да се направи, каквито бяха последните три. Това не е просто някакво изключение, вече започва да се налага като тенденция. Или следващият парламент може да се окаже в ситуация, в която толкова са набъбнали прокремълските сили, че да се хване наистина за главата накъде отива страната. Ето това не ми харесва и затова казвам да не си играем с тези рискове“, обясни той.

 

„Разбира се, не ми харесват и възможностите какво може да се направи в този парламент“, добави съпредседателят на „Демократична България“.

 

„Ако третият мандат попадне при нас, то ще проведем един много честен разговор с „Продължаваме Промяната“ за това да се опитаме да стигнем до една позиция по отношение на преговори с „Има такъв народ“, посочи Христо Иванов.

 

„Не бих се учудил мандатът да отиде в БСП. За нас това ще е предизвикателство, но не можем да си позволим да оставим страната без правителство“, отбеляза той.

 

По повод „петорната експертиза“ на снимките от спалнята на експремиера Бойко Борисов, той коментира: „Отново виждаме, че прокуратурата се държи като част от PR отдела на ГЕРБ. Отново виждаме, че ГЕРБ си мисли, че може да оцелее политически без да се изчисти“.

 

„Не мога да ви опиша както дране на ризи беше от страна на ГЕРБ по отношение на поредния закон, който трябва да създаде административна служба да обслужване на европейските прокурори на наша територия. Няма нито една тема, свързана с ограничението на правата на Гешев, по която те да не са се хвърлили. Те за своя лидер не се хвърлят така. Просто не мога да ви опиша каква матросовщина тече, когато става дума за правомощията на Гешев. Ами няма как да стана приемливи за обществото по този начин“, добави Иванов.

 

„Като погледна следващия парламент изобщо си поставям въпроса дали искам да бъда в него, че да разсъждавам за рисковете на една бъдеща кампания. Не просто защото той ще бъде раздробен и поляризиран. Ние ще сме загубили ключово време да подготвим страната за всички кризи, които идват“, коментира още той.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2904 |16.07.2022 Слънчево и още по-горещо време днес . 0| 3114 |16.07.2022 Сблъсъци и демонстративно късане на „френското предложение“ в Собранието в Скопие. Дебатите продължават и днес . 0| 4967 |15.07.2022 Атанас Чобанов: Днес ГЕРБ и ДПС избягаха като пиленца след Иван Гешев . 0| 2972 |14.07.2022 Христо Иванов: Трябва да се опитаме да възстановим досегашната конфигурация в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads