Реклама / Ads
0| 5450 |05.05.2022 НОВИНИ

Христо Иванов, ДБ: Коалицията създава кризи. Вдигаме червен флаг

.
Христо Иванов Източник: стопкадър, bTV
Не съм дошъл, за да кажа, че ситуацията е добра и да я пудря със захар. Изключително сложна е. Искаме да отправим много ясен сигнал към коалиционните партньори, но идва време да вдигнем червен флаг. Крайно време е да се прекрати липсата на функциониране на коалицията.
 

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, като предупреди, че това няма да е последният червен флаг, който ще вдигнат от ДБ.

 

„Коалицията се занимава постоянно с кризи, които тя сама е създала. Решенията, които прилагаме, са нови кризи“, призна той.

 

Според него в момента само отделни министри правят „някакви героични усилия“, но отсъства коалиционния формат.

 

Той призна, че си представял, че коалицията е създадена с идеята да „изкрета“ до местните избори.

 

„Вчера произведохме едно нищо. Това „нищо“ няма да бъде добър компромис, който да скрие темата за войната в Украйна. Тази тема не може да изчезне. Ще проведем дискусия в нашите органи за това какво е нашето място в тази коалиция. След това ще проведем сериозен разговор с нашите партньори“, обясни Иванов.

 

„Коалицията и вчера, и днес показа, че е достигнала своя концептуален таван. От друга страна ние ясно осъзнаваме, че в тези условия страната не може да бъде хвърлена към нови избори. Не ни е страх от избори, но ако България отиде сега на избори, това е още един елемент на криза и истеризиране на обществената среда“, предупреди обаче съпредседателят на „Демократична България“.

 

„Страх ме е от това, че екстремисти като „Възраждане“, които с такова чудовищно наслаждение експлоатират страховете на хората, могат да превърнат една кампания в момента в огромен обществен пожар. Българя има нужда от спокойствие и ясно лидерство. Проблемът е, че тази коалиция не може да ги осигури“, обясни той.

 

„Коалиционният формат не може да бъде ТКЗС с теми кой в коя комисия колко трябва да получи. Не можем повече да подкрепяме това и да носим отговорност. Нищо не ни задържа в това управление при тези условия. Доказали сме, че сме готови да си тръгваме и можем да го правим“, каза още съпредседателят на „Демократична България“.

 

„България трябва много бързо да реши как ще се защитава от агресията на Кремъл“, добави Христо Иванов.

 

„Искам ясно да кажа, че тази коалиция трябва да повиши бързо своя коефициент на полезно действие и адекватно да реагира на кризата в Украйна. Спешно и ударно трябва да се превъоръжим. Нужни са решителни мерки за преустановяване на руското влияние и най-вече с поглед към енергийната независимост, както и да затворим темата с реформата в съдебната система“, уточни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3281 |05.05.2022 Пролет Велкова и Симона Велева са новите членове на СЕМ. Не мина без кавги в коалицията . 0| 3463 |05.05.2022 Иво Христов пред ЕП: Аферата „Пегас“ показа липсата на гаранция за свободите на гражданите . 0| 2993 |05.05.2022 Крум Зарков за решението на парламента за Украйна: Коалицията оцеля на косъм . 0| 5742 |04.05.2022 Димитър Иванов, енергиен експерт: Войната за газа с Русия, ще се прехвърли и в ядрената енергетика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads