Реклама / Ads
32| 3302 |21.01.2022 НОВИНИ

Христо Иванов: Няма да се поддаваме на руска провокация

.
Целта на днешното изявление на Москва цели да постави под съмнение избора на страните от Централна и Източна Европа, включително и България, да се присъединят към НАТО и суверенно и самостоятелно да избират как да защитават своята национална сигурност. Няма да се поддаваме на руска провокация и опити да ни върнат към политиката на така наречените ”ексклузивни сфери на влияние”
 

Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

 

Повод за думите му е днешната новина, с която стана ясно, че Русия призовава НАТО да се изтегли от Румъния и България.

 

"Един от стълбовете на нашите инициативи, който споменахте, е умишлено формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Имам предвид изтеглянето на чуждестранните сили, оборудване и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, така и Румъния", заяви външното министерство в писмени отговори на въпроси за годишната пресконференция на Сергей Лавров.

 

Заради изявлението на Кремъл от ГЕРБ поискаха изслушване на външния министър Теодора Генчовска и министърът на отбраната Стефан Янев. От ГЕРБ поискаха още президента да свика Консултативен съвет за национална сигурност.

 

По думите на Иванов Русия се опитва да върне държавите от Централна и Източна Европа в ситуация, в която някой от великите сили в лицето на САЩ и Русия решава кой да бъде член на НАТО и кой не.

 

"България е направила избора си и той е ясен и еднозначен - националната ни сигурност е в гарантирания съюз с НАТО и от името на "Демократична България" искам ясно да заявя, че потвърждаваме този избор", допълни още Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3284 |21.01.2022 Асен Василев: Бюджет 2022 г. няма да раздава пари в чували. Това е инвестиция . 5| 3588 |20.01.2022 Спецпрокуратурата скастри Лена Бориславова. Нямало дела ”на трупчета” . 27| 3544 |20.01.2022 Христо Иванов: Трябва да започнем с промени в ЗСВ и да ликвидираме Спецпрокуратура . 6| 3565 |19.01.2022 Социолог от ”Маркет Линкс”: Коалицията ще губи доверие, ако до месеци няма оставка на Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads